Yenilikçi Sağlık Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası Hatay İl temsilcisi Osman Nuri Kundakçı 2022 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu
HABER MERKEZİ
2022 yılının sendikacılık faaliyetleri adına başarısız bir yıl olduğunu aktaran Yeni sendika Hatay İl temsilcisi Osman Nuri Kundakçı ancak 2023 yılından diğer alanlarda olduğu gibi bu alanda da umutlu olduklarını söyledi.
Kundakçı yaptığı yazılı açıklamada, “Ehliyetli, tecrübeli ve liyakatli çalışanlarımızın emek yoğun üretim biçimiyle ayakta tuttuğu sağlık ve sosyal hizmetler iş kolumuz; yönetsel süreçlerden kaynaklı yaşanan kısıtlılıklar, eksiklikler, aksaklıklar medeniyle çoğu zaman daha karmaşık, daha yoğun ve daha zor bir sektör haline gelebilmektedir. Hele hele sağlıkta şiddet, mobbing ve liyakatsiz sağlık yöneticilerinin davranış problemleri nedeniyle çalışanlarımız daha fazla örselenmekte, hiç mi hiç hak etmedikleri bir durumla karşılaşabilmektedirler. Bugün Sağlık Bakanlığında 776 bin, üniversitelerde 185 bin, özel sektörde ise 400 bine yakın toplam 1 milyon 360 bin sağlık çalışanı görev yapmaktadır. Sosyal hizmetlerde ise 20 bin kamu görevlisi, 30 bin de işçi olmak üzere yaklaşık 50 bin çalışanımız aziz milletimize devletin şefkat elini uzatmaktadır. Bu sayılar 85 milyon ülke insanımıza hizmet edebilmek adına oldukça yetersizdir. Kısaca ve özetle; OECD ülkeleri ortalamasına yaklaşa bilmemiz amacıyla açıkça söylemek gerekirse hekim, hemşire, sağlık teknisyeni, memur ve diğer emekçi sağlık çalışanlarımızdan oluşan en az yaklaşık 1 milyon yeni istihdam kapasitesini, sosyal hizmetlerde ise en az 100 bin kamu çalışanını birkaç yıl içinde devlet kadrolarına katarak “Türkiye Yüzyılı” heyecanının somutlaştırılması gerektiğini düşünmekteyiz. 2023 yılı; sağlıkta ve sosyal hizmetlerde istihdam yılı olmalıdır. Hele hele yapay zekanın ve dijitalleşmenin sağlık sektöründeki önemi de dikkate alındığında hizmet sunumunun kolaylaştırılmasının ve hızlandırılmasının yanı sıra; bu denli nitelikli hizmetlerin sunumunu gerçekleştiren sağlık çalışanlarımız da daha fazla önemsenmeli ve kendilerine daha fazla özen gösterilmelidir. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının eğitimleri kadar kariyer gelişimleri ve mesleki itibarları da desteklenmelidir. 2023 yılı; sağlık ve sosyal hizmet çalışanları için mesleki saygınlık yılı olmalıdır. Artık dövülmenin, sövülmenin ötesinde canımıza kast edilen, mesai arkadaşlarımızın hastanelerde katledildiği sağlıkta şiddet olaylarına bizzat devletimiz el koymalıdır. Hukuki düzenlemeler yeterli gibi gözükse de ne yazık ki pratikte uygulamalar yetersizdir. 2023 yılı; sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik uygulamalar açısından makro eylem planlarının devreye sokulduğu bir yıl olmalıdır. Bunun yanında; sağlıktaki performans sisteminin teşvik sistemine değil, adeta tehdit sistemine dönüştüğü yeni sorunlar, yine sendika ağalarının duyarsızlığının ve beceriksizliğinin bir ürünüdür. 2023 yılı; sağlıkta teşvik değil, sağlıkta motivasyon yılı olmalıdır” dedi.