2021’ in en trend diyetleri

Malum yeni yıla girdik, yeni başlangıçlar, yeni umutlar var içimizde. Zor bir yılın ardından belki de en çok konuşulan konulardan biri olan bağışıklık sistemi bu yılda çok konuşulacak, üstünde durulacak gibi gözüküyor.

Hep son moda diyetleri takip edenler bile, bu kez 2021’e girerken en sağlıklı beslenme modelinin peşinde… Unutmayın ki; insan fizyolojisiyle uyumlu, en sağlıklı, geçerliliği kalkmayacak beslenme biçimi kişiye özel planlanmış sürdürülebilirliği olan, bağışıklık dostu olan beslenme biçimidir.

Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşamın her zaman bir dengeden ibaret olduğunu düşünen ben, aşırı diyet yaklaşımlarına karşı hep şüpheyle yaklaşmışımdır. Beslenme bir bilimdir ve trend yaklaşımlarla insan sağlığı üzerinden prim yapılmasını doğru bulmuyorum. Unutulmamalı beslenme kişiye özeldir. ! 2021 de en çok üzerinde durulması gereken konulardan biri yine BAĞIŞIKLIK!!

Bağışıklık sisteminin normal işlevini korumak, iç veya dış etkenlerin yol açtığı fonksiyon bozukluklarını önlemek veya azaltmak için beslenme oldukça önemlidir. Beslenme yetersizlikleri çoğunlukla işlev bozukluğuna neden olur. Önerilen veya önerilen düzeyin üzerinde tüketim sağlanması, bağışıklık sisteminin işlevlerini geliştirmektedir.

✔✔Enfeksiyon ve metabolik gereksinimler vücuttaki C vitamini düzeylerini etkilemektedir.

Vücutta C vitamini düzeyinin azalması, dolaşımdaki histamin miktarının artmasıyla ilişkilidir. Histamin; patojenlere ve strese karşı üretilerek kılcal geçirgenliği arttırmaktadır. Böylece burun akıntısı ve gözlerde alerjik semptomlar oluşmaktadır. Bu nedenle C vitamini desteği histamin düzeylerinde azalma sağlar.

✔✔Yeterli bağışıklık işlevi için vücuttaki çinko düzeyi oldukça önemlidir. Enfeksiyonlara karşı duyarlılığın artması, çinko miktarındaki düzensizlikle ilişkilidir. Kırmızı et ve istiridye zengin çinko kaynaklarıdır. Rafine edilmemiş tahıllar, baklagil veya fitat miktarı yüksek besinler çinkoyu bağlayarak vücuttaki çinko biyoyararlanımını önemli ölçüde azaltır.

✔✔Selenyum minerali, vücudun gelişiminde ve bağışıklık yanıtında önemli role sahiptir. Bağışıklıkla ilişkisi, içerdiği seleno-proteinler aracılığıyla sağlanmaktadır. Diyetteki selenyum kaynakları; tahıllar, sebzeler, deniz ürünleri, et, süt ürünleri ve fındık gibi besinlerdir.

✔✔Probiyotikler,  inflamatuar ve otoimmün hastalıklar üzerinde oldukça etkilidir.

⚠️⚠️ Tüm bu bağışıklık faktörlerini göz önünde bulundurunca sağlıklı bir bağışıklığın temeli dengei sağlıklı beslenmenin hakim olduğu , kişiye özel beslenme modelidir. Tek düze beslenme yöntemi değil, çeşitliliğin hakim olduğu beslenme biçimidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir