Hatay Böbrek ve Diyaliz Hastaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİYALİZDER) Başkanı Hasan Kozkıran sorularımızı yanıtladı.
BÜLENT KAVUK
Hatay Böbrek ve Diyaliz Hastaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİYALİZDER) Başkanı Hasan Kozkıran, gazetemize özel röportaj vererek, dernek faaliyetleri hakkında açıklamalar yaptı.
Gazetemiz muhabiri ile DİYALİZDER Başkanı Hasan Kozkıran, arasındaki soru-cevap şeklinde ki röportaj şöyle;
DERNEĞİNİN KURULMA AMACI NEDİR?
“Dernek 2014 yılında kuruldu, amacı ise organ bağışında farkındalık oluşturmak ve organ bağışına insanları bilinçlendirmek. Organ bağışının amacı beyin ölümü biri için gerçekleşir ondan sonra kalan diğer hayatlara sağlıklı bir hayat vermektir ama ne yazık ki burada ölen birinden sonra akrabaya ‘organlarını alabilir miyiz?’ sorusu saçma oluyor o kişi zaten acılı bide sen bunu sorunca iyice yıkılıyor. Bu yüzden de dernek halkı bilinçlendirme amacı güdüyor”
FAALİYET VE PROJELERİ NELERDİR?
“Konferanslar düzenledik senenin belli günlerinde 3- 9 Kasım ve Mart’ın ilk haftası etkinlikler yapıyoruz. Özel hastanelerden sponsor ederek halkı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Ama iki senedir hatta 3 senedir bir faaliyet yapamıyoruz. Bunun sebebi pandemi bir diğeri pandemiden önce olan Afrin olaylarından dolayı etkinliklerimizi yapamadık onun için bu konuda mustaribiz bu süreçte etkinlik için izin alamadık ve insanları bilinçlendirmekte yetersiz kaldık. Yeterli bir gücümüz yok. Maraş’ta verici ve alıcılardan oluşan bir konferans yaptık ve orda bu etkinlik çok ses getirdi. Nakil oranı da yükseldi”
ORGAN BAĞIŞI NEDEN ÖNEMLİ?
“İnsanların organ nakli iki şekil olur biri canlı verici diğeri ise kadavra yani beyin ölümü gerçekleştirilmiş hastalardan alınan organlar. Türkiye’de de Hatay’da da organ bağışı çok az. 20 bin küsur böbrek Bekleyen hasta var ve en çok nakil bekleyen hasta da böbrek hastaları. Bu yüzden işte insanlar bilinçlenip aslında böbrek naklinin korkulacak bir şey olmadığını anlamaları gerekir. Tek böbrekle insan yaşayabilir. Bende 9 yıldır nâkiliyim benim vericim annem annemin de benimde sağlığı çok iyi bir problemimiz yok. O yüzden canlı donörden alındığı zaman alan kişi tek böbrekle çok rahat yaşayabilir”
BU ÖLÇÜTLERDE PROBLEMLERİNİZ NEDİR?
“Diyaliz hastalarına nakile git demiyorlar diyalize git diyorlar. Bu yüzden birinci sorun bu ikinci sorunumuz ise ölen birinden organ nakli yapan bir insan beyin ölümü gerçekleştikten sonra hastanın birinci derece yakınına soruluyor. Türkiye’de prosedür bu şekilde işliyor. Bununla alakalı meclise bir çalışma gitti şu an Türkiye’de genel dernekler toplanmış sosyal medya da imza kampanyası başlattık. Afyon ve Kahramanmaraş millet vekili meclis tasarısı hazırladılar şu an rafta geçerse organ bağışında yani bir dönem başlayacak.”
YETMEZLİĞİNE SEBEP OLAN ETKENLER NELERDİR?
“Böbrek yetmezliği sebebi aşırı tuz tüketimi ve az sıvı yani su tüketimi aynı zamanda baharat tüketimi mesela kaçak çay bile böbrek yetmezliği sebebi bunları halka her seminer toplantıda dile getirsek de yetersiz kalıyoruz. Organ bağışının dinen caiz olmadığını da düşünen kesim var bu sebepten insanlar çekiniyor. Bununla ilgili diyanetin fetvası var. Dinen bir sakıncası yok nakilin. Ama bu süreci yaşamadan kimse anlamıyor”
SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
“Dünyadaki en düşük bağış olayı bizde. Bu konuda çok geriyiz. Derneklerin destekçisi çok az bu yüzden ses getirmiyor. 7 yıldır bir kişiden nakti destek almışlığımız yok. Derneğimiz sadece yardım odaklı. Nakil birimi açalım Hatay’a diye birçok yere başvurdum. Fakat bu çalışmalarımız askıda kaldı. Nakil birimi açılırsa hem hastalar için hem de bağış yapacak insanlar için örnek olur, insanlar teşviklenir. Devlet şehir dışı için bütün destekleri maddi manevi yardımda bulunuyor ama dernek olarak isteğimiz ve amacımız burada bir birim açmak. Nakil birimi açılırsa hem masraf azalacak hem de hastalar yollarda git gel yapmayacak artıları bunlar. Organ bağışı için halkımız herhangi bir sağlık kuruşuna başvurabilir. Organ bağışı can kurtarır” dedi.