Vali Mustafa Masatlı: “Yıkık ve ağır hasarlı bina sayımız 80 bin 323’tü. Yaklaşık 2 bin 500 de kaçak bina tespit ettik. Bu 83 bin binadan yüzde 95’inin enkazını temizledik” açıklamasını yaptı.
DİLEK AKKAYA
Hatay’da artçı depremler üst üste devam ediyor. Genellikle gece saatlerinde meydana gelen şiddetli artçılara rağmen depremin yıkım merkezi Hatay’da insanlar umudunu korumaya çalışıyor. Yaşanan şiddetli artçıları takip eden yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları ise sürüyor.
Bilindiği üzere Hatay Valisi Mustafa Masatlı yıkım, enkaz ve molozun kaldırılması için aralık ayı sonunu işaret etmişti. Her açıklamasında aralık sonunu işaret eden Vali Masatlı, 2024 senesine girdiğimiz bu günlerde Hatay’da 6 Şubat’taki depremler nedeniyle yıkılan veya ağır hasar oluşan yaklaşık 83 bin yapıdan yüzde 95’inin enkazı kaldırıldığını söyledi.
BİZ ŞEHRİMİZİ ÖZLEDİK
Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinde enkaz kaldırma çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğüne dikkat çeken vatandaşlar, “Bilebildiğimiz kadarıyla Kırıkhan, İskenderun ve yıkım yaşanan birçok ilçede enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Ancak yoğunluklu olarak Antakya’da çalışmalar sürüyor. Çünkü defalarca söylediğimiz gibi en büyük hasarı ve yıkımı ne yazık ki kadim Antakya’mız aldı. Bütün bunların ışığında sıkıntılar bitmek bilmiyor elbette. Şehirde ulaşım sıkıntısı, su sıkıntısı ve daha sosyal alanda çok sayıda sıkıntı devam ediyor. Bunların da düzelmesi için çok sayıda birim elinden geleni yaptığını söylemek mümkün elbette. Ancak yeterli olmuyor. Yıkımlara ağırlık verildiği gibi şehrin normal işleyişine dönülmesi içinde planlamaların hızlı bir şekilde faaliyete sunulması şart. Biz şehrimizi artık toparlanmış görmek istiyoruz. Her yer boş arazi ve yıkık dökük binalarla çevrelenmiş. Bu durum içimizi karartıyor. Umut istiyoruz. Hayatın normale dönmesini iple çekiyoruz. Ayrıca bizler bu yıkık şehirde bile umutla kalmaya devam ediyoruz. Çünkü bir Hataylı başka şehirde yaşayamaz. Yaşayamadık da. İlk fırsatta bütün sıkıntılara rağmen döndük. Biz döndük ama şehrimizde yaşanan sıkıntılar bir türlü normale dönmedi” siteminde bulundular.
Ayrıca Hatay’a kavuşmak istediklerinin altını çizen Hataylılar, “Artık bitsin ve yeniden Hatay’ım ayağa kalksın. Biz şehrimizi özledik. Şehir özlenir mi demeyin. Evlat gibi bir şey bu. Burnumuzda tütüyor artık. Depremle birlikte artık yaşamın bir parçası haline gelen enkaz, moloz, kepçe ve motorlu araç hurdaları hayatımızdan çıksın artık. Bunların bitmesini dört gözle bekliyoruz” dediler.
MAHKEME KARARI BEKLENEN BİNALAR HARİCİNDEKİ TÜM YAPILARIN ENKAZI TEMİZLENDİ
Geçen yıl 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden en çok etkilenen kentlerin başında ilimiz Hatay yer aldı. Ardından 20 Şubat 2023 tarihinde Defne merkezli 6,4 ve 5,8’lik sarsıntılardan da etkilenen kentte, kamu binalarının da olduğu 83 bine yakın yapıda yıkım veya ağır hasar meydana geldi. Yıkım çalışmalarının ardından kent genelinde yürütülen enkaz kaldırma işlemlerinde yüzde 95 ilerleme sağlandı. Sarsıntıların en fazla hasara yol açtığı merkez Antakya ve Defne ilçesinde kültür varlıkları ile mahkeme kararı beklenen binalar haricindeki tüm yapıların enkazı temizlendi.
Kenti tanımakta güçlük çektiğini ifade eden vatandaşlar, “Enkazlar kaldırılıyor ama maalesef şehri tanıyamaz olduk. Cadde ve sokaklar çok karışık. Her geçen gün şehirdeki boşluk giderek büyüyor. Bu içimizi daha da acıtıyor. Enkaz yığınına dönen şehirde şimdi de koca bir boşluk oluştu. Enkazı toplanan yerler tanınmaz hale geldi. Bulunduğumuz noktanın neresi olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Bu acı verici bir durum. Kent hayatının merkezi olan cadde ve sokaklar yerini sessiz meydanlara bıraktı. Boşluklar çoğaldıkça felaketin boyutu gözler önüne seriliyor. Daha acısı gün geçtikçe insanlar burada hayatın normale döndü sanıyor ama biz 9 ay sonra enkaz yığınlarından iki tane cansız beden çıkardık. Bizim eskisi gibi normale dönmemiz mümkün değil. Eleştiri yapılırken ya da bir şeyler ifade edilirken defalarca düşünsünler çünkü çok hassas bir durumdayız” dediler.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı ise açıklamasında, “Depremler itibarıyla yıkık ve ağır hasarlı bina sayımız 80 bin 323’tü. Yaklaşık 2 bin 500 de kaçak bina tespit ettik. Bu 83 bin binadan yüzde 95’inin enkazını temizledik. Binaların yıkım ve enkaz kaldırma işleminden sonra imar ve inşa aşamasına geçtik. Yaralarımızı sarmaya, insanlarımızı normal hayata döndürmeye başladık. Onlar bize güvensin ve morallerini yüksek tutsunlar. Vatandaşlarımız dezenformasyona karşı da dikkat etsinler. Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki 105 tarihi yapıdan 71’inde yıkım veya ağır hasar meydana geldiğini, bu yapılardaki çalışmaların da titizlikle yürütülüyor” dedi.