Orta hasarlı binalar güçlendirilecek mi, yıkılacak mı?
HABER MERKEZİ
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mimarlık Fakültesinde Öğretim Üyeliği yapan Müfit Tennioğlu, hasarlı binalar ile ilgili açıklama yaptı.
Tennioğlu, Hatay’ın deprem bölgesi olduğunu, bu gerçekle yaşamak için alınması gereken tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.
Kahramanmaraşlı merkezli depremden etkilenen Hatay’ın İskenderun ilçesinde yaşanılan felaketin tekrar aynı acıyı yaşamamak için neler yapılması hakkında bilgilendirme yapan Müfit Tennioğlu “Depremleri artık hep yaşayacağız. Yapılacak olan şey, bu depremin çok kolay bir şekilde atlatabilmek. Yüksek katlı binaların zarar gördüğünü, eski binaların çok zarar gördüğünü gördük ve bu binaların zarar görmesinden ötürü de gerçekten çok can kaybımız oldu. Deprem bölgesi olan Hatay İskenderun’da yeni yönetmeliklere göre konutlar yapacağımız, yatay mimari daha çok önem vereceğiz. Bu mimariye göre de biz şehirlerimizi de yeniden inşa etmemiz ve çok karışık olan bölgelerdeki binalarımızı elden geçirmemiz gerekir. Kentsel dönüşüm lazım. Devletin katkısı çok önemli ve çok hızlı hareket etmemiz lazım. Şu an bütün vatandaşlarımızın çoğu konteyner kentlerde ve çadırlarda, bunlardan kurtulabilmemiz için yerinde dönüşüm çok mantıklı, çok da elzem olan bir şey, bunu hızlıca yaparak hareket edilmesi lazım” şeklinde konuştu.
Vatandaşların sorularına ve sorunlarına yardımcı olmak için günümüz teknolojileri kullanmanın faydalı ve doğru olacağını ifade eden Müfit Tennioğlu; “Depremi gören binalar hakkında kesin ve net bir yönetmeliğin bir an önce gelmesini bekleyen vatandaşların aklında şu soru, Orta hasarlı binalar güçlendirecek miyiz, yoksa yeniden yıkıp yerinde dönüşmemi gideceğiz? Orta hasarlı binalar güçlendirecek miyiz, yoksa yeniden yıkıp yerine dönüşmemi gideceğiz? Bunlar netleşmeli. Bunun için de yönetmeliklerin çok hızlı bir şekilde, hareket edilmesi lazım, belediyelerimizin üstüne de düşen çok büyük görevler var. Vatandaşlarımıza yardımcı olacağız. Yerinde dönüşüm çok önemli, kentimizi kaybetmeyeceğiz, yüksek katlı binalar yapmamaya çalışacağız, sıvılaşmış zemin. İskenderun tamamı sıvılaşma sistemine uygun binalar yapıldığı takdirde hiçbir sorun olmayacağına da inanıyorum. Yeni yönetmelikler, yeni teknolojilerle Türkiye bunları aşacak güçte, şu anda teknolojilerimiz var” dedi.