Kitap fuarları ve imza günü

KİTAP FUARLARI

Şehirlerde zaman zaman kitap fuarları düzenleniyor. Kitap fuarlarında yazar ve şairler stantta kitabını imzalayarak, tanıtımını yaparak okuyucu ile sohbet etme imkânı bulurlar. Okuyucular da yazar ve şairlerle birlikte olma, kitabını imzalı alma, sohbet etme fırsatını yakalar. Düzenlenen kitap fuarları okuyucuyu kitap ve yazarla buluşturarak önemli bir etkinliğe imza atmış olurlar.

Kitap fuarları insanlarda okumaya, kitaba karşı bir ilginin, merakın oluşmasına katkı verir. Özellikle öğrenciler yazarlarla bol bol fotoğraf çektirirler. Kitap kokulu havayı teneffüs ederler. Kitaba, yazara ve okumaya karşı bir aşinalık oluşur.

Kitap fuarında insanlar kitaplarla, yazarlarla buluşurlar. Okuyucu-kitap-yazar buluşması gerçekleşir. Çok değişik kitapları bir arada görme, yeni çıkan kitapları bulabilme imkânına sahip olurlar. Binlerce insan fuarı ziyaret eder. Farklı bir ortama tanıklık ederek duygu yoğunluğu yaşarlar.

Fuarlarda ayrıca bazı etkinlikler de yapılır. Şiir dinletileri, değişik konularda sohbetler icra edilir. Orada yazar ve şairi canlı dinleme fırsatı yakalanır. Bu da okuyucuda değişik bir duyguyu yaşatır.

İMZA GÜNÜ VE İMZALI KİTAP MESELESİ

“İmzayla kitap bir basamak daha yükselir ve muhatabına özel bir armağan olur. İmza sonrasında ister doğrudan adına imzalanan şahısta bulunsun o kitap ister ise başka birisinin eline geçsin hiç fark etmez, bizim ona, verdiğimiz değerden dolayı özellikli nitelik kazanmıştır artık. Çok sevdiğimiz, yazdıklarını hayranlıkla okuduğumuz bir şair / yazarın imzalı kitabıyla buluştuğumuzda kendisi ile karşılaşmışçasına heyecanlanırız.

Şairin, yazarın yeni bir kitabı çıktığında bir dizi kültürel etkinlik yapılması yerindedir. Hatta gereklidir. Bu yolla, hem yazar hem okur etkin iletişim haklarını kullanırlar. Şair, kitabından bazı bölümler okuyabilir. Gerekli gördüğü kimi açıklamalarda bulunabilir. Sonuçta her okuma şahsidir ancak böylesi yakın iletişimlerin okurun önünü açtığı da vakıadır. Yazarı beslediği de muhakkaktır. Okur da kimi sorularını şair / yazara yöneltebilir. Sevgi ve heyecanını paylaşabilir.

Kitapevleri, kültür sanat kurumları, dernekler, üniversiteler, yazar ve okurlarını kültür atmosferinde bir araya getiriyorlar. Kitabı satmaktan çok onun dünyasına dahil olmak amaçlanıyor. Sonra da yazar imza yapıyor. Sayısı hiç önemli değil, ister bir isterse yüzlerce kitap imzalanmış olsun. Önemli olan atmosfer etkisidir.

Yazarın attığı her imzanın muhatap özne için vazgeçilmez bir kıymeti olmalıdır. Okur, talep ettiği imzanın ikliminden geçmeli, bunun için emek vermeli. Yazarın imzası kitabı elbette hep güzelleştirir.” (Ömer Erdem, Karar-19.03.2019)

Bazen kendi yazdığınız ve birilerine imzalı verdiğiniz kitabınızın sahaflarda veya kitap marketlerde satıldığını görüyorsunuz. İlanda “İmzalı” diye not düşülüyor. Ben bunu kendi kitaplarımda yaşadım. Kitap marketlerde görünce değişik bir duyguya kapıldım. İmzalı kitaplarımı çoğu zaman hediye etmişimdir. Çok az da olsa kitap fuarlarında parayla satılmıştır. İmzalı kitaplar nasıl ve hangi şartlarda sahaflara veya kitap marketlere düşüyor, düşündürücüdür. Çünkü şahsına imzalanmış bir kitap, o kişiye ait olmuş bir eserdir onun için farklı bir değeri olması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir