Çilek hasadı devam ediyor!

DİLEK AKKAYA

Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerde en çok etkilenen yerlerin başına gelen Hatay’da toparlanma süreciyle birlikte üretim de devam ediyor. Özellikle çiftçilerin bin bir emekle ekip biçtikleri tarlalar üretime önemli bir katkı sağlıyor.

2011 yılında devletinde desteği ile Hatay’ın en güney noktasında ki Yayladağı ilçesinde ekimine başlanan ve alınan verim üzerine neredeyse Hatay’ın tüm ilçelerine ekimi yayılan çilekte büyük emekler harcanıyor. Kentin birçok noktasında olduğu gibi Antakya ilçesinde de çilek yetiştiren üreticiler sezondan umutlu.

Bu mevsimde salatalık, kabak, çilek gibi çok sayıda sebze ve meyve üretildiğini aktaran çiftçiler, “Zor bir sezonu geride bıraktık ve yeni sezona ‘Merhaba’ dedik. Deprem nedeniyle çok kayıp yaşadık. Ama yeniden ve yeni umutlarla fideleri toprakla buluşturduk. Çileğin bakımını yaptık ve yapılan çaba karşılığında ürünlerimizi almaya başladık. Özelikle çilek aroması ile oldukça talep edilen bir meyve konumunda şu anda. Yayladağı ilçesinde başlayan macera şu anda kentin dört bir tarafına dağılmış durumda” dediler.

Uzun yıllardır Amik Ovası’nda tarımsal üretim yapan çiftçiler, aroması, uzun raf ömrü ve sahip olduğu boyutuyla ciddi talep gören Hatay Çileği üretiminde hasadın devam ettiğini söylediler.

Çilek tarlalarında hasatlarını yapan çiftçiler, “Bizler üreterek şehrimize destek olmaya çalışıyoruz. Bizde şu an da çileklerimizin hasadına başladık. Topladığımız çilekler, yemelik, reçel ve çilek suyu yapılarak tüketiliyor. Bir tarlada en fazla 5 yıl üretim yapabiliyoruz. 5 yılık bir ekimin ardında en az tarlayı 2 yıl boş bırakmamız gerekiyor. Nisan gibi hasadına başladığımız çileklerden aralık ayına kadar verim alabiliriz. Elbette bu mevsim koşullarına ve fidenin sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir” ifadelerini kullandılar.

ÇİLEK ÜRETİCİLERİNDEN ARACILARA TEPKİ

Çilek üreticileri, ürünlerini düşük fiyattan alıp tüketiciye yüksek fiyattan sattıkları gerekçesiyle aracılara tepki gösterdi. Çilek üreticileri, hasada başladıklarını ancak komisyoncuların ürünleri düşük fiyata alması nedeniyle yüzlerinin gülmediğini belirtti.

Üreticiler, “Bizden ucuz fiyata alıp tüketiciye 3 katı fiyatına satmaya çalışan aracı, komisyoncu ve ihracatçılardan şikayetçiyiz. Aracılar kendi aralarında anlaşarak bazen hiç ürün almıyorlar. Bazen de düşük fiyata almak istiyorlar. Çiftçimizi bitirmeye çalışan bu aracılardan devletimizin bizi kurtarmasını istiyoruz. Bu durum sadece çilek için geçerli, değil Amik ovasında yetişen her ürün için geçerli. Üretici ucuza satıyor aracı parayı kazanıyor. Üreten de en son satışa sunanda kazanmıyor. Olan üreten ile vatandaşıma oluyor” tepkisini verdiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir