HABER MERKEZİ
İlimiz Samandağ ilçesinde yer alan Beşikli Mağara, tarihin ilk dönemlerinden beri sayısız uygarlığın birbiriyle etkileşim içerisinde olduğu Hatay’ın en dikkat çekici yerleri arasında yerini koruyor.
Adında “mağara” kelimesi geçtiği için birçok kişi doğal bir oluşum olduğunu düşünürken, ancak ziyaret ettiğinizde sizin de kolayca fark edebileceğiniz üzere bu sıra dışı mekân bölgenin kadim tarihinden derin izler taşıyor.
Hatay mağaraları arasında en popüler olan Beşikli Mağara, Samandağ’da Roma döneminden kalma en önemli tarihi kalıntılardan biri olarak nitelendiriliyor. Adını ise bünyesinde barındırdığı mezarların tasarımından alıyor. Gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar sonucunda elde edinilen ipuçları ışığında, mezar kompleksinin yapımının tıpkı 100 metre batısındaki Titus Tüneli gibi M.S. 1. yüzyılda gerçekleştirildiği düşünülüyor.
Mağara, Roma döneminde Akdeniz’in doğusundaki iki büyük limandan birine ev sahipliği yapan Seleucia Pieria Antik Kenti’nin sınırları içerisinde yer alıyor. Ancak gerek konumu gerekse de bünyesinde barındırdığı mezarların sayısı göz önüne alındığında bu mekânın kentin önde gelenlerine ayrıldığı fikri ağır basıyor.
Mimari bakımdan Helenistik dönemden de izler taşıyan Beşikli Mağara’da, 250’ye yakın mezar yatağı keşfedilmiş. Adeta bir beşiği andıran bu yatakların fazlalığına rağmen üzerine yerleştirilmiş lahitlerin sayısı yüzü bulmuyor. Bu mağara Roma İmparatoru Vespasian’ın emri ile dağlardan inen sel ve su taşkınlarından korunmak amacıyla yapılmış. Tünelin inşasında Roma lejyonları ve köleler çalıştırılmış ve tam 12 yıl sürmüş.
1938 yılından beri devam eden kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda ziyarete uygun hale getirilen mezar alanının ön girişinde, birçok gezgin haç motifli İyon stili sütunları incelemeye ağırlık veriyor. Ancak siz bu bölüme ulaştığınızda, başınızı yukarı kaldırıp üç bölümden oluşan ve kabartmalarla görselliği zenginleştirilmiş tavanı incelemeye öncelik verebilirsiniz.
Yapının giriş kısmındaki detayları inceledikten sonraysa doğrudan doğu odaya yönelmenizi tavsiye ederiz. Zira buradaki taş işçiliği de en az girişteki kadar güzel. Özellikle tavanında yer alan istiridye motifli süsleme, büyüleyici güzelliğiyle dikkatleri hemen üzerine çekiyor. Odanın güneydoğusundaki mezarın hemen üzerinde yer alan bu motife ek olarak, çeşitli kabartmalarla bezenmiş bant kuşağını da incelemeyi sakın unutmayın. Zira yapımının üzerinden asırlar geçmesine rağmen sahip olduğu estetik özellikler hayranlık uyandırmaya devam ediyor.