HABER MERKEZİ
İlimizin meşhur lezzetlerinden sadece biri olan içli köfte diğer adıyla oruk sofralarında yerini almak üzere hamarat kadınlar tarafından farklı pişirme teknikleriyle hazırlanıyor. Hatay’ın tescilli lezzeti sofralarında yerini almaya devam ediyor.
UNESCO’nun gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”nda bulunan Hatay’ın tescilli lezzeti “oruk” (içli köfte), hem ramazan hem de bayram sofralarında çokça tercih edilen lezzetler arasında yerini koruyor.
Tescilli lezzetin zahmetli yapımı, bulgur ve un karışımının su ilave edilerek belli bir süre yoğrulmasıyla başlıyor. İç harcı için ise tavada kavrulan kıyma, soğan, isteğe göre ceviz ve maydanozla hazırlanıyor. Daha sonra çeşitli baharatlar eklenen iç harç, şekil verilen hamur karışımın içerisine dolduruluyor. Kızartma, haşlama, saç ya da fırında pişirilen oruk, farklı çeşitleriyle soflardaki yerini alarak damak çatlatıyor.
Oruğun yapım aşamasını bir bir anlatan hamarat kadınlar, “Bu yemeğe kibbe ve bazı yörelerde dolgulu köfte biz Hatay’da ise Oruk (içli köfte) denir. Bulgurun hamur haline getirilerek içerisinin kıymalı bir harç ile doldurulmasıyla elde edilen içli köfte Türk mutfağında da nam salmış yemeklerden biridir. Güneydoğu’nun meşhur lezzetleri arasında yer alan içli köfte haşlama ve kızartma yöntemleriyle pişirilir. Yöreden yöreye farklılık gösterir. Türk kültüründe de özellikle Hatay, Adana, Antakya ve Gaziantep yörelerinden tüm ülkeye yayılmıştır. Özellikle Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, ilimiz Hatay ve Kilis mutfağında sık sık tüketilir. İçli köftenin iç harcının yapılışı: Tavaya sıvıyağı ilave ettikten sonra kıymayı kavurun. İnce şekilde doğradığımız soğanları kıymaya ekleyip ve kavurmaya devam edin. Tereyağı, pul biber, kırmızı toz biber, tuz, karabiber, ince ince doğranmış ceviz (isteğe bağlı) ve maydanozu da ilave edip karıştırın. İçli köftenin hamurunun yapılışı ise; Geniş bir kaba bulgur ve irmiği ilave edip karıştırın. Üzerine ılık su ekledikten sonra bir daha karıştırıp üstünü kapatın. 5-10 dakika bekletin. Sonra un, salça, yumurta, tuz ilave edip yoğurun. İsteyen bizim buralarda dış kısmına kırmızı et ile de yoğuruyor. Bu kısım tamamen isteğe göre. Kimi tavuğun göğüs kısmını koyup yoğuruyor. Daha sonra elinizi ıslatıp hamura şeklini verin. Hamurun içini hazırladığımız kıymalı harçla doldurup ve kapatın. İçli köfteleri bol yağda kızartın, ya da suyla haşlayın. Elbette bunun çorbası ve taş fırında pişen yöntemi de var” dediler.
Yapımının 5 dakikada anlatıldığını ancak iş yapmaya gelince bütün gün bununla uğraştıklarını da ifade eden kadınlar, “Anlatırken bana bile kolay geldi ama işi uygulamaya döktüğün zaman bütün gün bunun yapı ile gidiyor. Bide bu tarz yemekler genellikle bizim buralarda birkaç kadının toplanması ile yapılır. O akşam herkesin sofrasında aynı yemek olur. Gün içinde keyifli vakit geçirdiğimiz gibi akşam yemeğimiz de hazırlamış oluyoruz” ifadelerine yer verdiler.