HABER MERKEZÄ°
Bembeyaz görüntüsü ve dokusu ile Pamukkale, tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Pamukkale Travertenleri, Denizli’ye tepeden bakan konumu, rengi ve biçimi ile gerçek anlamda pamuktan yapılmış bir kaleyi andırıyor.
Pamukkale Travertenleri’nin kaynağını oluşturan termal kaplıca suları ise romatizma, cilt, kalp, solunum, dolaşım, sindirim rahatsızlıklarına karşı bir rehabilitasyon olanağı olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle Pamukkale Travertenleri, büyüleyici doğal güzelliği ile bir dünya mirası olmasının yanı sıra aynı zamanda travertenlerin kaynağı olan termal suların sunduğu kaplıca özelliği ile sağlık turizmi açısından da ilgi çekiyor. Eşsiz ve büyüleyici görüntüsü ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale Travertenleri ile ilgili bilgi için detaylara göz atabilirsiniz.
Pamukkale Travertenleri, Türkiye’nin büyük şehirleri arasında yer alan Denizli ilinde bulunur. Pamukkale Travertenleri, Afyonkarahisar ilinin sınırları içerisinde doğarak Ege Denizi’ne dökülen ve Batı Anadolu’nun en büyük akarsuyu olan Menderes Nehri’nin oluşturduğu havza içerisinde yer alır. Pamukkale Travertenleri, Denizli’nin merkezine 20 km uzaklıktadır.
Pamukkale, 1988 yılında gerçekleştirilen bir oturumda tescillenerek Hierapolis ile kültürel ve doğal miras olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklendi. Pamukkale travertenleri tarihi olarak da önem taşıyor. Elbette ki bu durum Pamukkale’nin hali hazırda gördüğü ilgiyi ve turizm potansiyelini daha da artırdı. Pamukkale’nin bir yandan ilgi odağı olurken bir yandan travertenlerin bilinen beyazlığında bozulmalar görülmesi ile travertenlerin ziyaretine belirli bir düzen getirildi. Ayrıca Pamukkale’nin kaynağı yer altı suları olduğu için yer altı sularının da kontrol bir biçimde verilmesi sağlandı. Pamukkale Travertenleri hakkındaki bilgilere kısaca göz atmak gerekirse:
Traverten sözcüğü İtalyanca kökenli olup İtalya’da geniş traverten çökeltilere sahip Tivoli’nin Roma Dönemi’nde kullanılan ismi Tivertino’dan gelir. Traverten, pek çok farklı etkenin bir araya gelmesi ile gerçekleşen kimyasal bir reaksiyon sonucunda çökelme ile oluşan bir tür kayadır. Pamukkale Travertenleri de işte bu tortullu bir kayaç olan travertenden oluşur. Pamukkale’deki termal sular, kaynağından çıkarak 320 metrelik bir kanal yolu ile travertenlerin başlangıç noktasına ulaşır ve ortalama 70 metrelik yüksekliğe sahip olan traverten teraslarına dökülmeye başlar. Böylelikle ortalama olarak 300 metrelik bir yol kateder.
Pamukkale Travertenleri’ni oluşturan yer altı suları 35.6 °C – 36 °C sıcaklığa sahip bir biçimde yer üstüne çıkar. Yer altı suyundaki yüksek oranda bulunan kalsiyum hidrokarbonat, havada bulunan oksijen ile temas etmesi ile kalsiyum karbonat çökelir ve bu durum ortaya traverten kayasını çıkarır. Çökelme başlangıcında jel bir kıvama sahiptir. Tıpkı Pamukkale Travertenleri’nde bulunan terasların içindeki birikintilerdeki dokuya sahiptir.
Çökeltinin beyazlığında ise hava şartları, yeraltı suyunun akış yayılımı ve akış süresi, yer altında veya yer üstünde suyun ısısında meydana gelen değişim etkili olur. Çökelme süreci, yer altından gelen termal sudaki karbondioksit ile havada bulunan karbondioksit dengeli oluncaya kadar devam eder. Pamukkale ve çevresinde sıcaklığı 35 °C ile 100 °C arasında değişen 17 adet sıcak su kaynağı bulunur.
Pamukkale Travertenleri ’ne termal su kontrollü bir biçimde verilir ve traverten terasları her zaman su dolu değildir. Termal yer altı suyunun sürekli olarak aynı noktaya akması ve miktarının fazla olması termal suda yosunlaşmayı artırarak travertenin beyazlığını bozar. Bu nedenle hem güzel bir görüntü oluşmasını hem de çökeltinin sertleşmesini sağlamak için traverten terasları kontrollü bir biçimde kurutulur.