HABER MERKEZİ
Mozaik; küçük, renkli cam veya renkli taşların yan yana döşenmesiyle yapılan bir resim çeşididir.
Bilinen en eski mozaik, çakıl taşlarından yapılmıştır. Zamanla siyah, beyaz ve grinin tonlarındaki çakıl taşları, daha sonraları ise, kırmızı ve yeşile boyanmış çakıl taşları kullanılarak zemin ve yol döşemeleri yapılmıştır. Yunan döneminde ise mozaik sanatında cam kullanılmaya başlandı. İlk mozaik örnekleri geometrik desenlerden oluşuyordu. Zamanla geometrik şekillere insan ve hayvan figürleri ve mitolojik sahneler de eklendi.
Mozaikler, Roma ve Bizans dönemlerinde, konutların ve hamamların yer döşemesinde ve duvarlarının süslemelerinde kullanıldılar. Çeşitli dini mekanların süslenmesinde de mozaikler kullanılmıştır. Fetih’ten sonra camiye dönüştürülmek suretiyle korunan Ayasofya ve Kariye’de Bizans mozaik sanatının en güzel örneklerini görmek mümkündür.
MÖ 4 binli yıllardan başlayan tarihi geçmişi ile Hatay, birçok dönemin ve medeniyetin kültür ve tarihi vesikalarını bünyesinde toplamıştır.
Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmasından ve birçok farklı büyük uygarlığın tarih boyunca sınırları içerisinde bulunmasından dolayı sanat merkezi haline gelen Antakya, mozaikleriyle dünyada haklı bir üne kavuşmuştur. Burada yapılan binalar eşsiz mozaiklerle süslenmiştir ve Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen buluntular kentin zenginliğini ve coğrafyanın ihtişamını ortaya sermektedir.
Mozaik denince akla Roma İmparatorluğu zamanında yapılan eserler gelir. Daha çok şehir kaldırımlarında, meydanlarda, ev avlularında kullanılan, sırlı seramikten yapılmış bu mozaiklerin parçaları birkaç milimetre kadar küçük olabilmektedir. Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde bulunan ve Zeugma Antik Şehri’ndeki villalardan çıkarılan mozaikler bu dönem eserlerinin en güzel örnekleri arasındadır. Hatay’ın Antakya İlçesi de Roma Dönemi’ne ait seçkin bir mozaik koleksiyonunu barındırır. Duvar ve tavan mozaikleri konusunda uzmanlaşan Bizanslılar ise parçacık olarak İtalya’da üretilen ve kalın, renkli camdan oluşan plakalar (Smalti) kullanmakla ünlüdürler. Bu dönemde, camlar ışığı daha iyi yönlendirebilmek için farklı açılarda, ve sıvasız olarak yerleştirildi. Bazı desenlerde, camların arkasına gümüş ya da altın yapraklar yapıştırıldı. Daha çok dini görüntüler betimleyen Roma mozaiklerinin aksine Bizanslılar aristokrasinin de mozaiklerini yaparlar.