HABER MERKEZİ
Antakya Zenginler Mahallesinde bulunan Tarihi Fevzi Çakmak okulu, asrın felaketine dayanamadı ve ağır hasar aldı.
Yaşanan felakete Antakya’da yüzyılı aşkın binalar ya yakıldı ya da ağır hasar aldı . Bu binalardan biri de Fevzi Çakmak İlkokulu oldu. Hatay’ın en eski okullarından olan Fevzi Çakmak Okulu yaşadığımız depremlere dayanamadı. Binlerce öğrencinin mezun olduğu okulun son hali ise görenleri derinden etkiledi.
Antakya ilçemizin en eski okullarından biri olan Fevzi Çakmak okulu, depremden uzun bir süre önce güçlendirme ve restorasyon çalışmaları için çocuk seslerinden uzak kaldığı bölge halkı tarafından ifade edildi.
Okulun son halini gören vatandaşlar, “Hatay’ın birçoğu bu okuldan mezun olmuştu. Oldukça eski bir tarihe sahip olan okul bir dönem bütün öğrencileri bünyesinde yetiştirmişti. O dönemden kime sorsanız oradan mezun olmuştur. Ama gelin görün ki şehrimiz ve tarihimiz elimizden kayıp gitti. Anılarımız yaşantılarımız her şeyimiz yaşamış olduğumuz depremlerle beraber akıp gitti. Bu okulu bu şehri böyle görünce içimiz paramparça oldu. Bu okuldan ölen öğretmenler öğrenciler oldu. İçimizi yaktılar fakat elimizden bir şey gelmedi. Hatay’da birçok tarihi bina yerle bir oldu fakat biz hiçbir zaman umudumuzu kaybetmedik asla da kaybetmeyeceğiz. Biz Hataylılar olarak elimizden gelenin fazlasını yapacağız bu şehir için çünkü Atamızın da dediği gibi “Hatay benim şahsi meselemdir” bundan sonra Hatay hepimizin şahsi meselesi oldu” ifadelerini kullandılar.
Geçmişe ışık tutan bir okul olduğunun altını çizen Vatandaşlar, “Antakya’da Fransız mandası döneminde eğitim yapısı olarak inşa edilmiş ve günümüzde ender bir örnek olarak işlevini devam ettiren Antakya Fevzi Çakmak İlkokulu yeniden günümüze kazandırılmalı ve çocuk sesleri ile duvarlarda sesler yankılanmalı. Yapı korunması gereken kültür mirası değerlerine ışık tutuyor. Bildiğimiz kadarı ile Kasım 1918’de Antakya’nın 20 yıllık Fransız mandası döneminin başlamasının ardından, 1938’de Hatay Devleti kurulmuş ve bir yıl sonra Hatay, Türkiye Cumhuriyeti’ne katılmıştır. Böylece, Antakya için Cumhuriyet dönemi ve dönemin mimari yansımaları, Türkiye’den 16 yıl sonra, 1939 yılında başlamıştır. Fransız mandası döneminde, manda idaresinde bulunan yerleşimlerde yeni eğitim kurumları kurulmuş ve yapıları inşa edilmiştir. O dönemde, Antakya ve Suriye’de inşa edilen eğitim yapılarının çoğu sonradan işlev değiştirmiş veya yıkılarak yerine yeni yapılar inşa edilmiş. Ecole des Soeurs (Kız Kardeşler Okulu) yani günümüz adı ile Fevzi Çakmak okulu, Osmanlı döneminde Sabiha Killez’e ait olduğu bilinen 3 parselde yer alan konutların yerine Fransız mandası döneminde inşa edilmiş. İnşa sürecinin başında, Sabiha Killez’den satın alınan parsellerde bulunan konutlar yıkılmış, parseller tevhid edilerek 1.321 m²’lik 125 numaralı tek parsel olarak 1929 tarihli kadastral plana işlenmiştir. Fevzi Çakmak, dönemin eğitim binalarına benzerlik gösteren mimari biçemde büyük ve küçük iki avluyla ilişkili tasarlanmış. Kadastral planın tarihi göz önüne alındığında, okul yapısının 1919-1929 yılları arasında Fransız mandası döneminin başlarında inşa edildiği anlaşılıyor. Fransız mandası döneminde lise eğitimi verilen okul, Hatay’ın anavatana katılımından sonra Fransız Lisesi, Lise Okulu, Merkez Ortaokulu, Fevzi Çakmak Ortaokulu ve Antakya Fevzi Çakmak İlkokulu isimleri ile eğitim-öğretim faaliyeti devam etmiş. Yapı günümüzde depremden kısa bir süre önce kentsel ve 3. derece arkeolojik sit alanı içerisinde, mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait, Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsisli, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu’nun 15.11.1985 tarih ve 1558 sayılı kararı ile tescilli olmuştu. Elbette depremle beraber oda yarım kaldı” dediler.