HABER MERKEZİ
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Tarık İşmen, Türk halkının ağız ve diş sağlığı konusunda kötü bir karneye sahip olduğunu belirterek, ülkenin bu alandaki sorunlarına dikkat çekti.
İşmen, bu konuda çözüm için Aile Diş Hekimliği uygulamasının ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.
Ankara’da düzenlenen basın toplantısında konuşan İşmen, Türkiye’de ağız ve diş sağlığı konusunda ciddi sorunlar olduğuna işaret etti. En son 2018’de yapılan araştırmanın verilerine göre, ülkede ağız ve diş sağlığı endeksinin yaşla birlikte kötüleştiğini belirtti. İşmen, 15 yaşından sonra bu endeksin 2,5’ten 35 yaşında 8’e ve 65 yaşından sonra da 22’ye ulaştığını ifade etti.
Almanya ve Fransa gibi ülkelerin benzer sorunlarla başa çıkabilmek için koruyucu diş hekimliği ve ulusal koruyucu ağız ve diş sağlığı projeleri geliştirdiğine dikkat çeken İşmen, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan Aile Diş Hekimliği uygulamasının önemli bir adım olduğunu söyledi. Ancak, bu uygulamanın daha etkili hale getirilmesi ve ulusal planlamaya dahil edilmesi gerektiğini belirtti.
Aile Diş Hekimliği Projesi’nin, tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde genişletilmesi, kamuda ve özelde çalışan tüm diş hekimlerinden yararlanılması ve koruyucu ağız-diş sağlığı paketinin sosyal sigorta kapsamına alınması gerektiğini savunan İşmen, bu konuların ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı.
Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Sekreteri Emel Uzer ise, Türk toplumunun ağız ve diş sağlığı sorunlarının çözümü için var olan kadro ve fiziksel imkanların yetersiz olduğunu belirtti. Kamuda verilen hizmetlerde koruyucu diş hekimliğinin artırılması gerektiğini ifade etti.