SONAR GÜNEŞ
Baharla birlikte doğada kendiliğinden yetişen bitkiler sofralarda yerini almaya başladı. Yeşile bürünen tarlalarda bu bitkiler arasında yer alan kangal toplama telaşı yaşanıyor.
Özellikle kadınlar, tarla işlerinden arta kalan zamanlarında, bu bitkileri toplayarak akşam yemeklerini çıkarıyor. Yıllardır lezzeti kuşaktan kuşağa aktarılan bu bitkiler, bazen börek, bazen salata, bazen de lezzetli bir yemek olarak sofralarda yerini alıyor.
Kangal bitkisinin hasadını gerçekleştiren vatandaşlar: “Kangal ya da bizim halk arasında kullandığımız adı ile kengel bitkisi doğada kendi başına yetişen bir bitkidir. Ancak daha sonra üretimi yapılmaya başlandı. Nisan-Mayıs gibi de hasadı yapılır. Hasadı yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kangal dikenli bir bitki olduğu için dikenlerinden korunarak toplanmasıdır. Topladığımız kangalları, etrafındaki yapraklarını temizledikten, sadece gövde kısmı ortada kalacak şekilde temizledikten sonra satıyoruz. Çiğ olarak tüketilen kangal bitkisinin lezzeti ise bir harikadır. Kangal bitkisinin faydaları ise Tansiyonu düzenler, şekeri dengeler, diş sağlığını güçlendirir, hücreleri yeniler, toksinleri vücuttan atar, taş düşmesini kolaylaştırır, hazmı kolaylaştırır, vücudu dinlendirir, baş ağrısını azaltır, yüz kaslarını güçlendirir ve kulak zarı sorunlarına iyi gelir” dediler.