HABER MERKEZİ
Asrın felaketinin en büyük yıkımı yaşattığı şehrimizde arama kurtarma çalışmalarına katılan köpeklerin de aralarında bulunduğu sadık dostlarımız için Hatay’da ilk defa İtaat /refakat ve Sosyal köpek sınavı düzenlendi.
Köpek Irkları ve kinoloji Federasyonu ve Köpek Eğitmenleri Derneği tarafından düzenlenen ve 6 Şubat depremlerinin ardından Defne İlçesinde arama kurtarma çalışmalarına katılan KIF & KOPED SAR Başkanı Göktan Eker’in hakemliği yaptığı BH/SKS/YKS sınavlarında 4 Bh, 4 Sks, 2 Yks toplamda 10 köpek eğitim becerilerini sergiledi.
Afet sonrası Hatay’dan ayrılışlarının yıl dönümünde sınav organize ettiklerini belirten Göktan Eker, arama kurtarma köpeklerinin ülkemizde eksikliğine ve önemine dikkat çekmek için 4 yıldır yoğun çalıştıklarını, sayının artmaya başlamasına rağmen halen yetersiz olduğunu belirtti.
Köpeklerle paylaştığımız hayatın doğru inşa edilmesi gerektiğini belirten Eker, sosyal köpek sınavlarının ve itaat sınavlarının önemini vurguladı.
Bu sayede yetenekli köpekleri ve istekli köpek sahiplerini keşfedip arama kurtarma gibi doğru alanlara kanalize ettiklerini belirten Eker, köpekle birlikte yaşam kültürünün geliştirilmesi ve doğru yetişticilik ile merdiven altı üretim ile mücadele ettiklerini, hayvan refahının gözetilerek sürdürülen yetiştiricilik ve bilimsel kıstaslarla yapılan eğitmenlik sistemi sayesinde AB ülkelerinde arama kurtarma köpekleri sayılarının binlerle ifade edildiğini ve sahipsiz hayvan sorununun kalmadığını belirtti.
Eker, birbiri ile ilintili görülmeyen iki konunun aslında son derece bağlantılı olduğunu, hayvan sever insanların hayvanları hayatta tutmaya ve şiddetten korumaya büyük emek harcadıklarını ancak kontrolsüz üremenin durdurulamadığını belirtti.
Eker, kontrolsüz üremenin durdurulması dünya standartlarında yetiştiricilik ve eğitim sisteminin oturması hem sahipsiz hayvan sorununu çözecek hem de bu konuda harcanan zaman ve emeğin arama kurtarma köpekleri eğitimine kanalize edilmesi mümkün olacak dedi.
Organize edilen sosyal köpek sınavı ve itaat sınavında başarılı olan köpeklerin gerek köpekli sporlara gerek arama kurtarma eğitimlerine yatkın olduklarını belirten Eker, “Arama kurtarma köpeği eğiten gönüllülere devletin maddi ayni manevi destek olması gerektiğini sıfır noktasından afetin en büyük yara açtığı Hatay’ımızdan bir kez daha belirtmek istiyorum” dedi.
Organizasyonun şehrimizde gerçekleşmesi için büyük çaba harcayan Köpek Eğitmeni & Köpek Eğitmenleri Derneği Arama ve Kurtama (KOPED SAR) üyesi Özgür Eskiocak ise yaptığı açıklamada: “Bu organizasyonun şehrimizde düzenlenmiş olması bizleri mutlu ederken bölgemizde bu tarz organizasyonların devamlılığının olmasını diliyorum. Sadece özel ırkların değil anatomik olarak sağlıklı her ırktan köpeğin katılabileceği yarışmalar köpek ve sahip ilişkisini üst seviyeye çıkardığı gibi sosyal açıdan da daha sağlıklı ve dengeli köpeklerin yetiştirilmesi konusunda yol göstericidir. Köpeklerin sosyal canlılar olduğunu unutmayalım doğru bilgi ve iletişimle köpeklerin yapabileceklerinin bir sınırı yok. Sınavlarda başarılı olan köpekler gelecekte arama kurtarma konusunda birer kahraman olabilirler. Kötü köpek yoktur, kötü insan vardır. Bin yıllardır insanlarla birlikte yaşayan dostlarımızın günümüzde çok çeşitli alanlarda hayatımıza dahil olduğunu ve hak ettikleri yerlerini bulamadıklarını söyleyebilirim. Amacımız can dostlarımızın ve insanların daha sağlıklı ilişkiler kurabilmelerini sağlamak aynı zamanda dostlarımızın potansiyeli ortaya çıkarmaktır. Bu konudaki çalışmalara devam edeceğiz. İlk gün olduğu gibi her zaman yanımızda olan KOPED e (Köpek Eğitmenleri Derneği) ve Organizasyonda emeği geçen dostlarımıza ve tüm katılımcılara bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.