Budama mevsiminde sona gelindi!

GÜLŞAH DÖNMEZ

15 Kasım ve 15 Mart tarihleri arasında bitki ve ağaçlarda asmalar dahil budama başlıyor. Bu tarihin kaçırılması halinde bitkilerin filizlenmiş dalları kuruyarak hem köklerine hem de bitkinin büyümesine engel oluyor.

Bitki ve ağaçların çeşidine göre farklı budama tarihleri olsa da budamanın en erken 15 Kasım en geç ise 15 Mart’ta kadar başlanıp bitmesi gerekiyor.

Budama çalışmalarının ağaç ve bitkilerin yenilenmesi olarak kabul edildiğini söyleyen Hatay’ın bilinen bahçıvanlarından Labid Karakuş bu işi uzun yıllardı yaptığını söyledi.

İşini severek yapan bir isim olarak Hatay’da birçok bahçe düzenlemesinde ve budamasında görev aldığını söyleyen Karakuş, “Ağaçları yılın her mevsiminde istediğimiz gibi budayamayız. Özellikle yapraklı ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tarih vermek gerekirse yurdumuz da budama için en uygun zaman 15 Kasım – 15 Mart tarihleri arasındadır. Budamanın zamanlaması çok önemlidir. Yanlış zamanda yapılan budamalar bitkilerde büyük hasarlara ve buna bağlı olarak da ürün kaybına neden olur. Ek olarak bazı hastalık ve iklim koşullarından fazlaca zarar görmelerine de sebep olabilir. Her ağacın, her bitkinin budama zamanı ayrıdır” dedi.

Labid karakuş; “Bitkilerde uyuma dönemi dediğimiz kış döneminde yapılan budamalar en doğru zamanda yapılan budamalardır. Akdeniz ve Ege bölgeleri gibi ılıman bölgelerde yukarıda verdiğimiz aylara uymak yerine, ağaçların yapraklarını dökmesinden itibaren budama işlemine başlayıp, kış sonunda ağaçlar uyanmadan önce bitirmeniz gerekir. Soğuk bölgelerde ise genelde bahar ayı başlamadan, ağaçlar uyanmadan önce bu işlemi yapmalısınız. Yazın ancak tali budamalar yapılabilir” dedi.

Fotoğraflarda bahçıvan Labid Karakuş bir firmanın bahçesinde yer alan süs bitkilerini elinde ki demir makasla budarken görülüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir