Kepek neden olur? Nasıl geçer?

HABER MERKEZİ

Kepek kaşıntı ve kafa derisi üzerinde deri dökülmesi ile görülen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Kepek, bulaşıcı değildir ve nadiren ciddi olmasına rağmen, utanç verici ve tedavi edildiğinde de ara ara tekrar edebilen bir durumdur. Ancak genellikle kontrol edilebilir durumdadır. Hafif vakalarda, hassas temizleme özelliği olan şampuanlarla saçı yıkamaktan dışında başka bir önlem almaya gerek duyulmayabilir. Daha inatçı vakalarda ise genellikle ilaçlı şampuanlardan yanıt alınabilir.

Acıbadem Hayat sitesinin verdiği bilgilere göre kepeğin, gençler ve yetişkinlerde en sık görülen belirtisi, genellikle beyaz ve yağlı yapıdaki ölü derilerin omuzlarda pul pul dökülmesidir. Kış ve sonbahar aylarında ev içindeki hava sıcaklığı ile dışarıdaki hava sıcaklığı arasında farklar oluştuğu için cilt kurur, bu nedenle kepek sorunu da artabilir. Bu durum yaz süresince düzelebilir.

Kepek Neden Olur?

Yaş: Kepek genellikle genç erişkinlik döneminde başlar ve orta yaş boyunca devam eder. Bu yaşlı yetişkinlerde olmayacak anlamına gelmez. Bazı insanlarda bu sorun ömür boyu sürebilir.

Erkek Olmak: Daha çok erkeklerde görülür. Bu nedenle uzmanlar, erkeklik hormonunun kepeğe yol açabileceğini düşünüyor.

Yağlı Saç ve Saç Derisi: Kepek kafa derinizdeki yağla beslenir. Bu nedenle, aşırı yağlı cilt ve saçlara sahip kişiler bu soruna daha eğilimlidir.

Yetersiz Beslenme: Çinko bakımından zengin gıdalardan ve özellikle yağların belli türlerinde bulunan B vitamininden yoksun beslenmek soruna neden olabilir.

Bazı Hastalıklar: Araştırmalar net bir sonuç vermese de nörolojik rahatsızlığı olan yetişkinlerde seboreik dermatit ve kepek geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Kepek Nasıl Geçer?
Öncelikle kepeğe karşı yaşam tarzınızı değiştirmeniz büyük önem taşır. Kepeğe karşı kimyasal formüller aramadan gündelik hayatınızda yapacağınız değişiklikler ile kepeğe ‘dur’ diyebilirsiniz. Kepek ile mücadeleye kullandığınız ürünlerden ve beslenme düzeninden başlayabilirsiniz. Kepeğe iyi gelebilecek yöntemler şunlardır:

Stresi Yönetmeyi Öğrenin: Stres koşulları ve hastalıklar sizi daha hassas hale getirerek genel sağlığınızı etkiler.

Şampuanı Doğru Kullanın: Eğer yağlı bir saç derisi eğilimi varsa, günlük şampuanlama kepeği önleyebilir.

Şekillendirme Ürünlerini Bırakın: Saç spreyleri, şekillendirme jelleri, saç köpükleri saç derinizin fazla yağlanmasına neden olabilir.

Sağlıklı Beslenin: Yeterli çinko ve B vitaminleri bakımından zengin yağların olduğu bir diyet kepeği önleyebilir.

Güneşe Çıkın: Güneş ışığı iyi gelebilir. Ama ultraviyole ışıklara maruz kalmak cildinize zarar verebilir ve cilt kanserine de neden olabilir. Bunun yerine, biraz dışarıda zaman geçirin. Yüzünüze ve vücudunuza güneş kremi sürdüğünüzden emin olun.

Saçtaki kepek çoğu zaman doktora gitmeyi gerektirmez. Reçetesiz satılan kepek şampuanlarını birkaç hafta kullandıktan sonra yine de kafa derinizde kaşınma ya da kırmızı kabarıklıklar oluşuyorsa bir cilt doktoruna gidilmesi önerilir. Kepekli kişide seboreik dermatit ya da kepeğe benzer başka bir durum olabilir. Doktorlar saç ve saç derisine bakarak durumu teşhis edebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir