SONAR GÜNEŞ
Deprem bölgesinde çiftçilik yapan yurttaşların depremden sonra toprakla buluşturdukları buğday tohumu boy aldı. Tarlalarda yeşil renk hâkim oldu.
Depremle birlikte aylarca tarlalarından uzak kalan çiftçiler, panik havasını üstlerinden atmakla birlikte tarlalarına girdiler ve tohumları ektiler. Birkaç hafta içinde yeşeren tohumlar ise tarlaları yeşile boyadı. Tadına doyulmayan manzaraya sahne olan tarlalar yaz mevsimiyle birlikte tomurcuklanan bitkileri ürün verecek.
Hükümetin ilgili birimlerinden biraz daha ilgi bekleyen çiftçiler girdi fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı olarak yaşadıkları sorunları anlattılar.
Kasım, aralık ayı gibi buğday tohumlarını ektiklerini belirten üreticiler, “Buğday, ana besin kaynakları içerisinde önemli bir yere sahiptir. En sık yetiştirilen ve tüketilen tahıllar arasında bulunur. Besin değeri, muhafaza kolaylığı, pratik bir şekilde işlenmesi, çokça tüketilmesi ve sofralara ulaşan birçok gıdanın temel malzemesi olması buğday tarımını önemli hale getirir. Hatay’da da sıkılıkla ekilen ekinler arasında yer alır. Ekimi kasım aralık gibi gerçekleşir, hasadı ise Mayıs Haziran gibi yapılır. Gördüğünüz gibi zaten buğdaylar filizlendi ve boy aldı” ifadelerini kullandılar.
Çiftçiler işçi bulma sıkıntısı yaşadıklarını aktarırken, “İşçilik fiyatları çok yükseldi. Tarım işçisi zaten bulamıyoruz. Düz işçilerin yevmiyesi bile bin lirayı aştı. Bu şartlarda artık çiftçilik yapmanın tadı kalmadı. Zarar ediyoruz. Öte yandan çiftiler destek yapılmıyor diyemeyiz. Evet hükümet destekleme veriyor ama tarla sahibine veriyor ürünleri yetiştiren bize değil. Zaten zengin olan insan daha da zengin oluyor. Bu konuda hükümet tarla sahibine değil ürünü yetiştiren kişiye destek olmalı. Bu sorun başka türlü çözülmez” dediler.