Tarihi bina sürecini yakından takip ediyoruz!

HABER MERKEZİ

Hatay’da meydana gelen deprem sonrasında bilindiği üzere ilimiz de çok sayıda bina yerle bir oldu. Bu binalar arasında Antakya’nın tarihini kültürünü yansıtan tescilli veya tescilsiz onlarca yapı da vardı. Saray Caddesi ve Kurtuluş caddesi üzerinde ki tarihi yapılardan 105’nin 71’inde yıkım veya ağır hasar meydana gelmişti. Çalışmalar kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı kurduğu özel ekiple depremden hemen sonra harekete geçmiş ve tarihi yapıların ayağa kaldırılması için yoğun bir çabaya girmişti. Bu çabanın sürdüğüne şahit olan vatandaşlar ise çalışmalardan memnun ancak sürecin ağır işlediğinden şikayetçi. Hatay Valisi Mustafa Masatlı ise yıkılan binalarla ilgili olan süreci yakından takip ediyor. Vali Masatlı son açıklamasında yıkılan binalar arasında 2 bin 500’nün kaçak olduğunu söyledi.

Enkaz kaldırma süreciyle ilgili de bilgi veren Vali Masatlı, “Depremler itibarıyla yıkık ve ağır hasarlı bina sayımız 80 bin 323’tü. Yaklaşık 2 bin 500 de kaçak bina tespit ettik. Bu 83 bin binadan yüzde 95’inin enkazını temizledik. Binaların yıkım ve enkaz kaldırma işleminden sonra imar ve inşa aşamasına geçtik. Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki 105 tarihi yapıdan 71’inde yıkım veya ağır hasar meydana geldi. Bu yapılardaki çalışmalar da titizlikle yürütülüyor” dedi.

Vatandaşlar ise yürütülen çalışmaların daha da hızlandırılması için ekip sayısının artırılmasını istiyor. Antakya’nın tarihi dokusunun bir an önce yeniden ayağa kalkması gerektiğini söyleyen Antakyalılar, “Tarihimiz bizim geçmişimizdir. Kültürümüzdür. Bu nedenle tarihi bölgelerin mümkünse normal diğer bölgelere göre çok daha önce ayağa kalkması gerekiyor. Kent merkezimiz berbat durumda. Tıpkı tarihi Yapılarda olduğu gibi kent merkezinin öncelikli olarak ayağa kalkması gerekiyor” dediler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir