Hataylı çiftçiler bir deprem daha yaşadı! 

2022 yılı aralık sonu temeli atılan ve yaşanan deprem felaketi sonrası sözü dahi edilmeyen Antakya Sebze ve Meyve Hali’nin akıbeti merak konusu oldu. Mevcut sebze hali ise şu anda çiftçilerin talebine karşılık vermekte güçlük çekiyor. Çiftçiler, “2022 senesinin son yatırımına ne oldu? Deprem oldu diye yine çiftçiler unutuldu mu? Tarım hiçe mi sayıldı?” sorularını yönelttiler.

DİLEK AKKAYA

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılacak olan Antakya Sebze ve Meyve Hali’nin temeli 2022 yılı aralık sonu atılmıştı. Ardından yaşanan asrın felaketinde büyük yıkıma uğrayan kentimizde çok sayıda proje ve çalışma yarım kaldı.

Bu süreçte 53 gün gibi kısa bir sürede Nevşehir Valiliği tarafından Antakya çevre yolu, Kuzeytepe mevkiinde 8 bin 250 metrekare arazi üzerine sebze hali inşa edilmiş ve depremzede çiftçilerin ihtiyacına karşılık verilmeye başlandı. Ancak şu anda mevcut olan sebze meyve hali çiftçilerin ihtiyacına karşılık vermekte güçlük çekiyor.

Yeni bir sebze ve meyve haline acilen ihtiyaç olduğunu aktaran Hataylı çiftçiler, “Depremden sonra çok zorluklar yaşadık ve Nevşehir Valiliği tarafından 53 gün gibi kısa sürede bir sebze haline kavuştuk. Nevşehir Valiliği’ne çok teşekkür ediyoruz. Bizler için ellerinden gelenin fazlasını yaptılar. Ancak bir yıl geride kaldı. Bu yapılan sebze hali ne yazık ki bizim isteklerimize karşılık veremiyor. Depremden önce de sebze hali sorunumuz vardı, depremden sonrada bu sorunumuz devam etti. Tarım alanı geniş bir bölgede nasıl olurda elverişli bir hal olmaz?” siteminde bulundular.

TEMELİ ATILAN SEBZE HALİNE NE OLDU?

2022 yılı aralık sonu temeli atılan ve yaşanan deprem felaketi sonrasında sözü dahi edilmeyen Antakya Sebze ve Meyve Hali’nin akıbeti merak konusu oldu.

Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren çiftçiler, “2022 senesinin son yatırımına ne oldu? Antakya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) arkasında, 170 dönümlük bir alanda yapılacak olan komplekste 168 işyeri, yıkama, paketleme, depolama alanları, idari bina, itfaiye istasyonu, marketler, PTT, banka şubeleri, hamam, cami, kafe, büfe, restoran ve eczane bulunacaktı. O projeye ne oldu? Deprem oldu diye yine çiftçiler unutuldu mu? Tarım hiçe mi sayıldı? Aradan bir sene geçti. Evet daha önemli öncelikler var ama biz çiftçilerinde üretmesi ve para kazanması lazım. Bu göz ardı edilmemeli. Ürün yetiştiriyoruz ama satacak alanımız kısıtlı kalıyor. Birileri bu konuya el atmalı ya da bu konuda gerekli açıklamayı yapmalı” dediler.

SEBZE HALİ YETERSİZ

Bunun yanı sıra yaşadıkları bir diğer soruna değinen üreticiler, bölgede yetişen ürünler varken sebze haline diğer illerden aynı ürünlerin gelmesinin kendilerini zorladığını da vurguladılar. Yaşanan bu soruna bir çözüm beklediklerini de ekleyen üreticiler, “Tüketim her geçen gün zaten azalıyor. Bunun yanı sıra burası deprem bölgesi. Mallarımızı satmakta güçlük çekiyoruz. Hatta satamıyoruz. Ama tüccarlar Adana’dan, Mersin’den mal getirip sebzelerini Hatay’a indirdikleri zaman bizi bitiriyorlar. Zaten sebze hali küçük. Bize bile zor yetiyor. En azından bu süreçte yapmasınlar. Ya da buna bir denetleme getirsinler. Çok zorlanıyoruz, sıkıntı çekiyoruz. Bunu gören de olmuyor. Gerçi alışık olduğumuz bir durum. Biz çiftçileri hiçbir zaman dinlemediler, önemsemediler. Hep yok saydılar. Ama yediğiniz ürünler bizim sayemizde oluyor bunu fark eden yok” dediler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir