Dileyen herkes bahçemde ki narenciye ürünlerinden gelip alabilir. Kapılarımız herkese açık. Dilediğiniz kadar narenciyeyi bedelsiz alabilirsiniz. Üretici Selahattin Dokuzoğlu “Verilen para çok komik. Bir kilogramını satarsam haram olsun. Ben satmayacağım. Gelsin Hataylılar bedava alsınlar” dedi.
SONAR GÜNEŞ
İlimiz Hatay’ın bereketli topraklarında yetişen mandalinanın bahçe fiyatı 2 TL’ye kadar düştü. İşçi maliyetini bile karşılamayan ürünü üreticiler, dalında çürümeye bıraktı.
Depremlerin büyük yıkım yaptığı ilimiz de asrın felaketinin yaraları sarılıyor. İlimiz Hatay’ın bereketli topraklarında yetişen mandalinada bu yıl rekolte beklenenin üstüne çıktı. Hasadın başlamasıyla birlikte mandalina fiyatı bahçede 2 TL’ye kadar düştü. Birçok üründe araya komisyoncuların girmesiyle bahçe fiyatıyla market fiyatında yaşanan fark mandalinayı da vurdu. Büyükşehirlerde mandalina fiyatı 20 TL’ye kadar çıkarken, bu durumdan en olumsuz etkilenen de üreticiler oldu. Ürün fiyatının işçi maliyetini karşılamaması üzerine üreticiler mandalinayı dalında çürümeye bıraktı. Ağaç dallarında çürümeye bırakılan ve yere dökülen mandalinalar görenlerin tepkisine neden oldu.
Bir üretici işçilik maliyetinin kilogram başına 2 TL olduğunu belirterek, “Fiyat diye bir şey yok ürün dalında kaldı. Malların yüzde 80’i çürüdü. Diğer mallar da dalında kaldı çürüdü. Satış da yok, tüccar da yok. Şu an burada 1 TL-2 TL fiyatında. İşçilik parasını kurtarmıyor. Kilo başına 2 TL işçilik parası geliyor” dedi.
Antakya’nın tanınmış siması Selahattin Dokuzoğlu ise bahçesinde yetiştirdiği mandalina, limon gibi narenciye ürünlerini halka açtı. Bahçesinde ki narenciye çeşitlerini dileyen vatandaşlara vermeye hazır olduğunu söyleyen Dokuzoğlu, “Narenciyenin rezil olduğu bir sezon yaşıyoruz. Kilosuna 3 liradan fazla vermiyorlar. Eğer bir kilo dahi satarsam haram olsun. İhtiyacı olan gelsin bedava veriyorum. Gelen misafirlere dağıtıyorum. Bari bir işe yarasın” diyerek üreticinin içinde bulunduğu durumu birkaç cümle ile özetlemiş oldu.