BERNA EKENER
Hatay sofrasının sevilen meze türlerinden birisi olan bakla humus vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Geniş yemek kültürüne sahip Antakya bir de meze çeşitleriyle ön plana çıkmayı başarıyor. Uzun Çarşı esnafının öğle yemeği menüsü olan bakla humus günün her öğününde vazgeçilmez olmayı başarıyor. Yurttaşlar Antakya mezelerinin Hatay’da büyük önem taşıdıklarını söylediler.
Konuyla ilgili görüş bildiren esnaf: “Bu işi, dede ve baba mesleği olduğundan dolayı çocuk yaştan beri devam ettiriyorum. İş yerim tarihi Uzun Çarşı içerisindeydi. İş yerimdeki betonarmeler yıkıldı. Çarşının giriş noktalarında enkaz kaldırma çalışmaları başladığı için şu anda iş yerimize giremiyoruz. İş yerimizden ve evimizden ayarladığımız malzemelerden bir tezgâh açarak nasibimizin peşine düştük. İnsanlara ümit olmak için işimizin başına geçtik. Tezgâhta da olsak, güneş, yağmur, rüzgâr da olsa geliyoruz, insanlara hizmet vererek kendi rızkımızın peşine düşüyoruz. Humus ve baklanın, ıslatılmasından haşlanmasına limon ve tahinle dövülerek krema kıvamına getirilmesine kadar uzun bir sürecin ardından hazırlanıyor.” Dedi
Konuyla ilgili görüş bildiren vatandaşlar:” Hatay sahip olduğu meze kültürüyle yemeğiyle hep ön plandadır. Sadece bakla değil birçok çeşit mezemiz vardır. Humus, cevizli biber, babagannuç, tarator daha sayabileceğimiz birçok meze çeşidi var. Türkiye’nin hiçbir yerinde bu kadar meze çeşidi yoktur. Uzun çarşı esnafları yani meze yapan esnafların hepsi işlerini uzun yıllardır yapan insanlar kuşaktan kuşağa taşıyorlar bu işi hepsi işini en iyi şekilde öğrenmiş. Öncelerde zaten herkes babasının yanına gelir baba mesleğini öğrenmeye çalışırlardı o şekilde de bu meze dükkanları, bakırcılar gibi işler günümüze kadar gelmiş işlerdir. Yoksa şimdi ki z kuşağının hiçbiri bu tür işleri yapmak istemez. Çünkü hepsi zor işler. Şimdi ki gençlerin hepsi alışmış kolay para kazanmaya eskiden öyle miydi illa bir meslek öğrenmek zorundaydın. Meze işinin de kendine göre zorluğu var mesela bakla humusu yapmak için bakla humusun kabukları ayrılır ve baklalar iyice ezilene kadar pişirilir. Daha sonra geniş bir kapta pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezilir. Sonra içerisine sarımsak, yağ, tuz konulur ve özel demir tabaklara dökülüp süslenir.” İfadelerini kullandılar.