SONAR GÜNEŞ
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem Adana, Diyarbakır, Malatya, Hatay, Şanlıurfa, Osmaniye, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’te büyük yıkıma neden oldu.
Depremden en çok etkilenen yerlerden biri de Hatay’ın Antakya ilçesi oldu. Antik Çağ’da Orta Doğu zenginlerinin alışveriş merkezi haline gelen ve geceleri de meşaleler kullanılarak aydınlatılan Kurtuluş Caddesi’ndeki yapılar ağır hasar aldı.
Kurtuluş Caddesi’nde yer alan binaların büyük çoğunluğu depremlerin ardından yıkılırken, “ışıltılı” haliyle tarihe geçen caddeden geriye büyük bir enkaz ile hüzün ve anılar kaldı.
Caddenin son halini gören vatandaşlar: “Buralar sosyal hayatın tüm canlılığıyla yaşandığı mekanlardı. Ancak maalesef 6 Şubat günü yaşadığımız depremler her yeri olduğu gibi Antakya`nın özellikle geleneksel konutlarının yoğun olarak yaşandığı bu bölgeyi de büyük ölçüde hasara uğrattı. Kültürel hafızasını devam ettirebilmesi, bu eserlerin yeniden ayağa kaldırılmasıyla mümkün olacak. Yaptığımız çalışmalarla bu konutlar, geleneksel dokusuyla birlikte inşallah eski günlerine bir an önce dönecek inanıyoruz. Kurtuluş Caddesi’nde yer alan binaların büyük çoğunluğu yıkıldı. Bizim gözümüzde hala o eski ışıltılı hali var. Şimdi bakınca bütün anılarımız yaşadıklarımız gözümüzün önüne geliyor fakat sadece bir boşluk görüyoruz. Her gün yüzlerce insanı misafir ederdi ve herkesin uğrak noktasıydı Kurtuluş caddesi. Eski halinden eser kalmadı ve bir daha eski haline ne zaman döner bilmiyoruz. Depremin üzerinden 11 ay geçti fakat hala hiçbir şey yapılmadı. Daha ne zaman yapacaklar onu da bilmiyoruz. Sadece Kurtuluş caddesi değil şehir yok artık. Biz deprem değil Asrın felaketini yaşadık. Sadece şehir değil biz de kaderimize bırakıldık. Umarım bizi ve şehrimizi daha fazla unutmazlar” dediler.