Amik ovası yine bildiğiniz gibi!

Yağışlı havanın etkisiyle Antakya ilçesi havalimanı mevkiinde bulunan Aşağıoba Mahallesi’nde 20’ye yakın ev ve ahır suların içerisinde kayboldu. Bu felaket, özellikle tarım arazilerinde büyük zarara yol açarken; buğday tarlaları sular altında kalarak ekim yapılamaz hale geldi. Vatandaşlar, “Mevcut yerin başka amaçlarla da kullanılmasına karşı olduğumuzu buranın yeniden Amik Gölü olarak ekosisteme ve çevreye faydasının daha fazla olacağına inanıyoruz” dediler.

DİLEK AKKAYA

Doğu Akdeniz bölgesinde etkili olan şiddetli yağışlar, Hatay’ın verimli tarım arazisi olan Amik Ovasını vurdu. Bölgede yer alan çok sayıda ev, ahır ve tarım arazisi sular altında kalmıştı.

Asi Nehri’ni besleyen dere ve ırmaklardaki taşmalar, Antakya ilçesi Aşağıoba Mahallesi’ni su altında bırakmış, ayrıca, tarım arazileri zarar görmesine neden olmuştu. Mahalle sakinleri, “Amik Ovası, şu anda adeta bir göle dönüşmüş durumda” yorumunu yapmışlardı.

Yağışlı havanın etkisiyle Antakya ilçesi havalimanı mevkiinde bulunan Aşağıoba Mahallesi’nde 20’ye yakın ev ve ahır suların içerisinde kayboldu. Bu felaket, özellikle tarım arazilerinde büyük zarara yol açarken; buğday tarlaları sular altında kalarak ekim yapılamaz hale geldi.

Yaşanan olayın her sene olduğuna dikkat çeken mahalle sakinleri, “Her yıl olduğu gibi evlerimiz, tarlalarımız bu yıl da suyun altında. Devletimizin bir an önce bu duruma müdahale etmesini ve kalıcı çözüm bulmasını istiyoruz. Şu anda yağış durdu. Dere 3 kilometre aşağıdaydı, buraya kadar geldi. Şu anda her yer sular altında. Bu manzara ne yazık ki ben kendimi bildim bileli yaşanan bir manzara. Her yağış sonrası orada yaşayan insanların çektiği bir çile ve çok acımasız, acımasız olduğu kadar da çileli bir manzara. Biz devletten para istemiyoruz, iş istemiyoruz, aş istemiyoruz. Kendi imkânlarımızla çalışıp geçinmeye çalışıyoruz. Ancak her sene yaşadığımız bu manzara bizleri oldukça zor durumda bırakıyor. Bu manzaraların son bulması için çare istiyoruz” ifadelerini kullandı.

PEKİ, ÇARE VAR MI? ŞİMDİ NE YAPILABİLİR?

Vatandaşlar yaşadıkları bu olmuşuz durum karşısında yetkililere seslenerek, “Peki, çare var mı? ne yazık ki yok gibi duruyor. Çünkü orası kurutulmuş Amik gölü veya yine kurutulmuş Amik gölünün civarı. Yani her yağış sonrası bu hale gelmeye mahkûm yerler. Devletin burada yapabileceği bir tek şey var. Onun da zamanı çoktan geçti. İlk iskân yapıldığı zaman bu iskâna müsaade etmeyecekti ama etti. Şimdi ise devletin onlarca yıl önce müsaade ettiği bilerek veya bilmeyerek müsaade ettiği o ihmalin ceremesini çekiyor orada ki vatandaşlar. Her yağış sonrasında ne yazık ki sular altında kalıyorlar ve hem maddi hem de manevi büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Peki, şimdi ne yapılabilir? Orada ahırlarını kurmuş vatandaşların ahırları daha güvenli bölgelere ama devletin yardımıyla taşınabilir. Benzer uygulama evleri içinde yapılabilir” dediler.

PEKİ YA HAVALİMANI

Son olarak havalimanın da aynı bölgede olduğunu hatırlatan Vatandaşlar, “Günümüzün vazgeçilmezi özelliğindeki hava ulaşımına elbette Hatay ilinin de ihtiyacı vardır. Mevcut yerin başka amaçlarla da kullanılmasına karşı olduğumuzu buranın yeniden Amik Gölü olarak ekosisteme ve çevreye faydasının daha fazla olacağına inanıyoruz. Bu sahalarda gerekli tetkiklerin, konunun uzmanları tarafından yapılmasını ve Hatay’ın her doğal koşul altında faal olacak uygun yeni bir havalimanına kavuşmasını yetkili kurumların iş birliği ile mümkün olduğuna inanıyoruz. Çünkü Havalimanının kurulmuş olduğu Alüvyal zeminde zaman içerisinde deprem olmadan dahi çökmeler devam etmektedir. Bunun kanıtları vardır. Yaşanan ve yaşanabilecek depremler ise çökme ivmesini, sıvılaşmayı arttırabilecek niteliktedir. Kurutulduğu iddia adilen Amik Gölü, kış aylarında yeniden su toplayarak varlığını sürdürmeye çalışmaktadır. Hemen hemen her kış oluşan göl bazı yıllarda artan yağış miktarı ile daha geniş bir alana yayılmaktadır. Buna bağlı olarak taşkın boyutu ve oluşturduğu olumsuzluklar da arttırmaktadır. 2012, 2019 kış aylarında taşkın miktarındaki artış havalimanının kullanımını olumsuz etkilemiş, limana gidişin gerçekleştiği karayolu ve yakın çevresi günlerce sular altında kalmıştır. Gölün yeniden oluşması ve sularının taşması, havalimanına yapılmış olan yatırımların revizyonunu gerektirmekte ve maliyetini sürekli arttırmaktadır. Lübnan dağlarından kaynağını alan Asi Nehri havzasında kalan Amik Gölü ve Amik ovası yörede su kontrolü açısından önemi büyük olan bir jeomorfolojik ünitedir. Nitekim 6 Şubat depremlerinde Suriye’de yıkılan bir barajın suları Amik ovası tabanında yayılmış böylelikle Antakya ve Samandağ ikincil bir felaketten korunmuştur” ifadelerini kulandılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir