HABER MERKEZİ
Göz kapağı iltihabı durumunda, göz kapağının kenarındaki bir bez enfekte olur. Enflamasyon göz kapağının şişmesine neden olur. Bakteriler beze girdiğinde, göz kapağı iltihabı hızla ağrılı hale gelir ve irin oluşur. Bu durumda bir arpacık (hordeolum) söz konusudur. Göz kapağı kisti (şalazyon) daha yavaş gelişir. Bakteriyel enflamasyondan değil, tıkanmış bir sebum bezinden kaynaklanır. Göz kapağı kisti genellikle zarar vermez, ancak genellikle arpacıktan daha uzun sürer.
Göz kapağı iltihabı nasıl anlaşılır?
Göz kapağı iltihabının semptomları kırmızı ve şiş üst veya alt göz kapaklarıdır. Şişlik bezelye büyüklüğünde olabilir. Bu tipik iltihap belirtileri genellikle kirpiklerin bulunduğu göz kapağının kenarında görülür. Bu nedenle, göz kapağı kenarının iltihaplanmasından söz edilir. Arpacık söz konusu olduğunda, genellikle dışarıdan sarı bir nokta olarak görülebilen bir irin birikimi vardır. Şişlik genellikle baskıya karşı hassas ve ağrılıdır. Göz kapağı kisti zarar vermez ve irin de oluşmaz. Ancak çoğunlukla estetik açıdan rahatsız edici olarak algılanır. Bir göz kapağı kisti genellikle bir göz kapağının iç kısmında oluşur. Her iki göz kapağı iltihabı da hem alt hem de üst göz kapaklarında oluşabilir.
Arpacık ve dolu taşları için tetikleyiciler nelerdir?
Göz kapağındaki bir bez bakteri ile enfekte olduğunda arpacık gelişebilir. Bakteriler çoğunlukla stafilokoklardır. Yıkanmamış eller, özellikle kontakt lens kullanıyorsanız, bakterileri gözünüze kolayca bulaştırabilir. Bu nedenle, iyi hijyen sağlamak ve özellikle kontakt lensleri takmadan önce ellerinizi iyice yıkamak önemlidir. Arpacık, sebum bezlerinin kurumuş sıvı veya makyaj artıkları ile tıkanması durumunda da tercih edilir. O zaman sebum veya ter dışarı akamaz. Örneğin diyabet gibi bir hastalık nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamışsa arpacık gelişmesi daha olasıdır. Stres, hormon dalgalanmaları veya rosacea gibi cilt hastalıkları da sizi göz kapağı iltihabına daha yatkın hale getirir. Öte yandan dolu taşları, öncelikle bir sebum bezinin tıkanması ve kronik iltihaplanmasından kaynaklanır. Sebum akıp gidemediği için granülasyon dokusu adı verilen daha katı enflamatuar doku oluşur. Dolu taşlarına karışan bakteri olmadığı için şişlik irinli olmaz.
Göz kapağı iltihabının görülme sıklığı nedir?
Arpacık ve göz kapağı kisti gibi göz kapağı iltihapları nadir değildir ve hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Arpacık çok hızlı gelişir ve hızla tekrar kaybolur. Bir hafta kadar sonra irin kendi kendine boşalır ve iltihap iyileşir. Göz kapağı kistindeki şişlik daha yavaş gelişir ve iyileşmesi daha fazla zaman alır. Çoğu zaman kendi kendine çözülür – ancak bu birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir. Göz kapağı kistinin kendi kendine kaybolmaması da mümkündür.
Göz kapağı iltihabı nasıl teşhis edilir?
Arpacıklar ve dolu taşları genellikle ilk bakışta tanınabilir ve kolayca ayırt edilebilir. Temel fark ağrıdır: Şişlik ağrıyorsa, genellikle arpacıktır. İltihabın bir doktor tarafından açıklığa kavuşturulmasını istiyorsanız, bir göz doktoruna gitmek en iyisidir. Orada, göz doktoru bir büyüteç lambası (yarık lamba) kullanarak gözleri ve kapakları kontrol edecektir. Genellikle bir göz testi de yapılır. Arpacıklar genellikle stafilokoklar tarafından tetiklendiğinden patojeni belirlemek için sürüntü almak gerekli değildir. Doku muayeneleri veya kan testi, ancak bağışıklık sistemi zayıflamışsa veya kötü huylu bir cilt büyümesinden şüpheleniliyorsa yapılacaktır.
Göz kapağı iltihabı nasıl tedavi edilir?
Bir arpacık veya dolu taşları genellikle kendi kendine kaybolur. İyileşmezse, küçük bir müdahale yardımcı olabilir. İyileşmeyi hızlandırmak için tasarlanmış bazı tedaviler vardır. Arpacık durumunda, buna ısı ve çeşitli merhemler dahildir. Bununla birlikte, etkileri iyi belgelenmemiştir. Göz kapağı iltihabı sırasında iyi hijyen önemlidir. Ayrıca yüzünüze ve gözlerinize çok sık dokunmamaya çalışmalısınız.