Şehri yeniden ayağa kaldıracağız!

Bakan Ersoy, “Hataylılar ve özellikle Antakyalılar bilsin ki; bugüne kadar nasıl sahip çıkıldıysa bundan sonra da aynı titizlikle konuya sahip çıkacağız” açıklamasını yaptı.

DİLEK AKKAYA

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki Hatay için önemli söylemlerde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerden etkilenen Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde yürütülen “Koruma Amaçlı İmar Planı”nda son aşamaya gelindiğini bildirdi.

Ersoy, tarihi ve arkeolojik yapıların yoğun olduğu Antakya’da “Koruma Amaçlı İmar Planı”nın yürütüldüğünü belirterek, “Koruma Amaçlı İmar Planı’nda artık son aşamadayız, 1-2 hafta içerisinde askıya çıkacak hale geliyor. Çok detaylı bir çalışma oldu” dedi.

Deprem bölgesindeki kültür varlıklarının restorasyonu ve yeniden ihyasına ilişkin önemli çalışma başlattıklarını dile getiren Ersoy, şöyle devam etti: “Bu bağlamda destek programını ciddi oranlarda artırdık. Özellikle proje ve uygulama desteği olarak iki bölümden oluşuyor. Proje destekleri konusunda 750 bin liralık destek veriliyor. Yoğunluk fazla olduğu için yeni bir düzenleme daha yaptık. ‘Ben destek almayım Bakanlık yapsın’ dendiği zaman Kültür ve Turizm Bakanlığı da projenin tamamını üstlenip tamamlayabiliyor. Uygulama aşamasına gelen projelerde de özellikle özel mülkiyetteki yapılara destek olabilmek için 5 milyon liraya kadar destek programımız var. Eğer bu gastronomi veya otel yapısıysa 12,5 milyon liraya, cami veya kilise gibi ibadethaneyse orada da 30 milyon liraya varan destekler söz konusu.”

“BİR PLAN DAHİLİNDE TEKRAR ŞEHRİ AYAĞA KALDIRMIŞ OLACAĞIZ”

Antakya’nın, kültürel, tarihi ve arkeolojik değeri yüksek kadim bir şehir olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, “Antakya’nın özellikle kültür ve sanat hareketliliğiyle bununla beraber turizm hareketliliğiyle tekrar canlanacağını ve ekonomik aktivitelerin tekrar eskisi gibi olacağını düşünüyoruz. Koruma İmar Planı ile yeniden ihyalar gerçekleştikten sonra şehir tekrar ayağa kalktığı zaman bence bölgenin en örnek, dünyanın da sayılı şehirlerinden biri olacak. Çünkü bir plan dahilinde tekrar şehri ayağa kaldırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ İHALE ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Ersoy, Bakanlık bünyesinde restorasyonu gerçekleştirilen önemli yapılara değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biri Antakya Kent Müzesi, ikincisi Arkeoloji Müzesi. Bu iki yapıyla ilgili ihale çalışmaları tamamlandı. Restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmaları hızlı şekilde başladı. Bakanlığımıza bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğünün bu bölgede çok fazla yapısı var. Bunların 43’ünün şu anda ihale süreçleri tamamlandı, restorasyon ve rekonstrüksiyonla ilgili çalışmalar başladı. Yine 18 yapının projeleri hazırlandı ve şu anda ihale süreçleri devam ediyor. Onların da bir hafta içerisinde tamamlanacağını düşünüyoruz. 12 projenin de ihaleye hazırlanma aşaması bitti. Ocak içerisinde inşallah ihale süreçlerini tamamlayıp Bakanlığımıza bağlı ve ilişkili kurumların bütün restorasyon çalışmalarını başlatmış olacağız”

Arkeoloji Müzesi’ndeki çalışmaların çok önemli olduğunu vurgulayan Ersoy, 2025 yazına kadar buradaki çalışmaları tamamlayıp müzeyi yeni konseptiyle açmayı hedeflediklerini belirtti.

ŞU ANA KADAR 344 PROJE BAŞVURUSU OLDU

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, her ay bölgede ilgili kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplantılar yaparak süreci hızlı şekilde tamamlayacaklarını anlatarak, şunları kaydetti: “Hataylılar ve özellikle Antakyalılar bilsin ki; bugüne kadar nasıl sahip çıkıldıysa bundan sonra da aynı titizlikle konuya sahip çıkacağız. İsteğimiz, vatandaşlarımızın da yeniden ihya konusunda istekli olması. Biz gerekli bütün destekleri veriyoruz. Hatta şu anda ikinci aşamaya geçtik. Biz vatandaşlarımıza ulaşıp ‘Niye proje desteğine başvurmadınız?’ diyoruz. Şu ana kadar 344 proje başvurusu oldu ama ben 600’ü geçmesini umuyorum. 15 Ocak’a kadar süre var, gerekirse süreyi de uzatırız çok önemli değil. Önemli olan vatandaşlarımız da bu konuda bizim ne kadar istekli ve hızlı olduğumuzu anlasın, projelerini başlatsınlar. Bir şekilde sonunu hep beraber getireceğiz. Birkaç yıl içerisinde Antakya’yı eskisinden çok daha güzel ve Avrupa’nın cazibe noktalarından biri olacak turizm kenti, kültür sanat vahası olarak tekrar hayata hep beraber kazandıracağız.”

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANI ÖZHASEKİ, “1000 KONUT ŞU ANDA HAZIR”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay’ın merkez Antakya ilçesi Gülderen Mahallesi’ndeki konutlarla ilgili “1000 konut şu anda hazır. Birkaç günde kesin kabulleri yapılıyor ve ilk etapta kura içerisinde buradaki vatandaşlara da dağıtılacak” dedi.

300 konutun, Baykar grubu tarafından hibe edildiğini, geriye kalanları da TOKİ’nin yaptığını anlatan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü: “1000 konut şu anda hazır. Birkaç günde kesin kabulleri yapılıyor ve ilk etapta kura içerisinde buradaki vatandaşlara da dağıtılacak. Onlar içerisinde bir örnek daireyi bugün hep birlikte görüyoruz, çok güzel, aslında normal bir ailenin rahatça yaşayabileceği, huzur bulabileceği güzel bir ev olmuş, standartlar da yüksek aslında, inşallah hayırlı olur. Rezerv alanlarda yapılan konutlarda zaten bir taraftan bu evlerin içerisindeki güzellik var ama en iyi taraf da TOKİ’nin, Emlak Konut’un, bizim yaptığımız konutlarda depreme karşı dirençli bir yapı var. Bütün buralarda 8,5-9 şiddetinde deprem olsa bile dayanabilecek evler yapıyoruz.”

TOKİ DESTEĞİYLE TAMAMLANACAK

Bakan Özhaseki, rezerv alanlarda 207 bin konutun inşa edileceğini, yaklaşık 50 bin çelik köy evi yapılacağını vurgulayarak, “Her bir inşaat başladıktan en fazla 8-10 ay, 1 sene sonra teslim edilebilir hale gelecek” bilgisini paylaştı.

Kendi inşaatını yapmak isteyen depremzedelere destek verilen Yerinde Dönüşüm Projesi’ne de değinen Özhaseki, “Kampanya neticesinde şu ana kadar Türkiye genelinde 253 bin vatandaşımız müracaat etti. 1,5 milyon liralık destek paketi var. 253 bin vatandaş da ‘Evet siz beni destekleyin ben evimi yaparım’ dedi. Bu kırsalda da şehir merkezindeki katlı konutlarda da var. Hatay’da gerek iş yerleri gerekse konutlar için başvuru 100 binden fazla” ifadesini kullandı.

Özhaseki, yarım kalan konutların, TOKİ desteğiyle tamamlanacağının sözünü verdiklerini anımsattı. Bu konutların da TOKİ güvencesiyle devam ettiğini dile getiren Özhaseki, şunları kaydetti: “En çok müracaat da Hatay’daydı. Onlar hızla yükseldikçe biz de bundan hoşlanıyoruz. Sadece tek tip rezerv alanlarla işe devam etmiyoruz. Köy konutlarını çelikten yapıyoruz, şehir merkezlerinde başka bir silüet, mimari çıkarıyoruz. Özellikle o şehrin kendine özgü mimari tarzını ortaya çıkaracak şekilde inşaatlara devam ediyoruz. Yerinde yapmak isteyenlere destek veriyoruz. Bu 4-5 alanda yaptığımız faaliyetler neticesinde inşallah 2-3 yıl içerisinde hiç deprem izi kalmadan önümüze bakmış oluruz diye düşünüyoruz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir