2023 yılı Şubat ayı özeti!

AA

Türkiye, şubat ayında “asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin acısıyla sarsıldı.

Yaklaşık 15 milyon kişinin yaşadığı illerdeki deprem nedeniyle Türkiye, uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verdi, ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edildi.

Türkiye’de, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki depremde 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti. Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ’da etkili olan deprem nedeniyle bu illerde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Türkiye’ye 70’e yakın ülke arama kurtarma ekibi ve yardım malzemesi gönderdi.

Depremzedeler için tüm kurum ve kuruluşlar ile gönüllüler seferber olurken yardım için yola çıkanlar araçlarıyla kilometrelerce kuyruk oluşturdu.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, şubat ayının önemli gelişmeleri şöyle:

6 ŞUBAT

Türkiye, “asrın felaketi”yle sarsıldı. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde, Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Depremler nedeniyle yaklaşık 15 milyon kişinin yaşadığı 11 ilde büyük yıkım yaşandı.

Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ’ı vuran deprem sonrası Türkiye, uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verdi. Ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edildi.

Türkiye genelindeki tüm ilk ve ortaöğretim okullarında ilk etapta 13 Şubat’a kadar eğitime ara verildi.

AFAD, arama kurtarma çalışmalarının sona ermesinin ardından 50 bin 783 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

7 ŞUBAT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin, “Sadece Cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız.” dedi. Erdoğan, arama kurtarma faaliyetleri ve sonrasındaki çalışmaların süratle yürütülebilmesini temin için depremden etkilenen 10 ili kapsayacak ve 3 ay sürecek OHAL kararı aldıklarını açıkladı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 8 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Depremin ikinci gününde, depremzedeler yurtlara, üniversitelere ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara yerleştirilmeye, yaralananlar ise Sağlık Bakanlığı ve TSK’ya bağlı uçaklarla farklı illere nakledilmeye başlandı.

AFAD bölgeye ilk etapta 13 bin 740 kişilik arama kurtarma ekibi, 360 araç ve 3 bin 361 iş makinesini gönderdi. AFAD Gönüllülük Sistemi’ne depremin ardından 110 bin 41 kişi başvurdu.

İçişleri Bakanlığı, 10 bine yakın polis, 18 bin jandarma, 7 bin 510 gönüllü ve 5 bin 219 güvenlik korucusunun da bölgeye gönderildiğini açıkladı. Çalışmalara destek için çevre il ve ilçelerden 31 vali ve 61 kaymakam görevlendirildi.

Sağlık Bakanlığının 1000’e yakın ambulansı, 241 UMKE timi ve 2 ambulans uçakta görevli 5 bin sağlık personeli bölgeye taşındı.

TSK, oluşturduğu “hava yardım koridoru”ndan, aralarında A400M nakliye uçaklarının da bulunduğu 54 hava aracı ve 10 gemisiyle arama kurtarma ekipleri, araçlar ve yardım malzemelerini bölgeye sevk etti.

Türk Kızılayın deprem bölgesine sevk ettiği 10 bin kişilik çadırlar kurulmaya başlandı. Kızılay’a ilk gün yapılan gönüllü kan bağışı 40 bin üniteyi geçti, kan bağışının günlere yayılarak yapılması istendi.

Sadece THY, Adana, Gaziantep, Adıyaman ve Şanlıurfa’ya düzenlenen 80 sefer ile 11 bin 780 gönüllüyü deprem bölgesine taşıdı. Türkiye’nin dört bir yanından özel araçlarıyla deprem bölgesine gitmek üzere yola çıkan gönüllüler, kilometrelerce kuyruk oluşturdu. Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’a saat 11.00 itibarıyla 48 saat süreyle araç girişi, afetle ilgili sevkiyat yapanlar hariç durduruldu.

Yaklaşık 70 ülke, deprem felaketiyle sarsılan Türkiye’ye destek için sıraya girdi. Farklı ülkelerden gelen yardım ekipleri afet bölgesine yönlendirildi.

Hatay’ın Odabaşı Mahallesi’nde, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremlerde yıkılan binanın enkazından 30 yaşındaki Hülya Yılmaz ve 6 aylık bebeği Ayşe Vera Yılmaz, 29 saat sonra çıkarıldı.

8 ŞUBAT

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin merkez üssü Pazarcık ile Kahramanmaraş’ta incelemelerde bulundu, depremlerden etkilenen ailelere onar bin lira destek verileceğini açıkladı.

Erdoğan daha sonra Hatay’daki 8. Komando Tugayı’nda, bölgede görevli bakanlardan brifing aldı, İskenderun ve Adana’da incelemelerde bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremden etkilenen 10 ildeki okullarda eğitim gören öğrencilerin, istediği illerdeki okullara nakillerinin yapılacağını bildirdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hatay’daki Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamada, “Hatay’da şu anda 4 binden fazla Mehmetçik görev yapmakta. Canla başla mücadeleye katılmaktadırlar.” dedi.

Hatay’da depremde yıkılan Rönesans Rezidans’ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, yurt dışına çıkmaya çalışırken İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı. 8 Şubat’ta Antalya’dan İstanbul’a gelen ve gözaltına alınan Coşkun’un, Karadağ’a kaçacağı öğrenildi. Coşkun, 11 Şubat’ta tutuklandı.

11 ŞUBAT

Hatay’ın Antakya ilçesinde 2 yaşındaki Aliye Dağlı, depremin 131’inci, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde küçük Şengül, 132’nci saatinde enkazdan çıkarıldı.

13 ŞUBAT

Depremin etkilediği illerdeki arama kurtarma çalışmaları sırasında inanılması güç kurtarılma anları yaşandı. Depremden 177 saat sonra 35 yaşındaki Bünyamin İdacı Adıyaman merkezdeki Kılıç Apartmanı’nın enkazından, 26 yaşındaki Derya Akdoğan Hatay’ın Antakya ilçesindeki Korkmaz Apartmanı’nın enkazından çıkarıldı.

18 ŞUBAT

Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde Kanatlı Apartmanı’nın enkazından biri çocuk 3 kişi, depremden 296 saat sonra çıkarıldı. Samir Muhammed Accar ve eşi ambulansla hastaneye kaldırıldı, çocukları ise enkazdan çıkarıldıktan sonra yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

19 ŞUBAT

Depremden etkilenen Kahramanmaraş ve Hatay dışındaki illerde arama kurtarma çalışmaları tamamlandı.

20 ŞUBAT

AFAD, saat 20.04’te merkez üssü Hatay’ın Defne ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Bu depremin ardından saat 20.07’de Hatay’ın Samandağ ilçesinde ikinci bir deprem daha kaydedildi, 3 kişi hayatını kaybetti, 213 kişi hastanelere sevk edildi. 3 enkazda arama kurtarma çalışması başlatıldı.

28 ŞUBAT

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu, Hatay’da depremlerde yıkılan Rönesans Rezidans’ın yurt dışında olduğu belirlenen ortağı Hüseyin Yalçın Coşkun için iade talepnamesi ve kırmızı bülten çıkarılması talebini Adalet Bakanlığına iletti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir