Deprem bölgesinde hizmet veren çok sayıda eczane, ilaç tedarik etme konusunda sıkıntı yaşıyor. ‘İlaç yok, muadilini verelim ya da daha sonra uğrayın’ yanıtını çok sık duymaya başlayan yurttaşlar ise, “Bu durumdan sıkıldık. Elimizde reçete eczane eczane ilaç arıyoruz” siteminde bulundular.
DİLEK AKKAYA
Son zamanlarda çok sayıda vatandaş eczanelerde aradığı ilacı bulmakta zorluk çekiyor. Vatandaşın yanı sıra eczacılarda ilaç tedariki noktasında sıkıntı yaşıyor.
İlaç tedariki sıkıntısı günden güne artmaya devam ederken vatandaşlarla beraber eczacılarda mağdur olduklarını söylerken, vatandaşlar ile ters düştüklerinin altını çizdiler.
İlaçları tedarik noktasında sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan eczacılar, “Tedarik sıkıntısı eczacılardan kaynaklanmıyor. Cumhurbaşkanı Kararıyla beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında değişiklik yapılması kararı verildi. Resmi Gazetede yayınlanan kararla ilaçlara yaklaşık %25 zam geldi. üretici firmanın fiyat artışlarını yeterli bulmaması halinde Türkiye’ye ilaç vermek konusunda çekingen davranacak. Türkiye’de ilaç fiyatları, döviz kuru ile belirleniyor. Daha önce yaklaşık yüzde 25 oranında artış olacağı belirlenmişti. Zaten ciddi bir makas açıklaması var. Çünkü fiili olarak Euro, 30 liranın üzerine çıktı. Hem ithalatçı hem de üretici firmalar, maliyetlerini hesaplarken bunu göz önüne almak zorundalar. Fiyatları da Sağlık Bakanlığı belirliyor ve bunun üzerine harekete geçiyor. Tedarikte sorun yaşanan ilaçlar var. Doğal olarak fiyat artışını tatmin edici bulmadıkları zaman yeterince ilacı Türkiye’ye vermiyorlar. Bu da ilaç darlığına neden oluyor. Vatandaşlar da ilaç bulmakta zorlandıkları için mağdur oluyorlar. Dolayısıyla vatandaşlar, ellerinde reçeteyle eczane eczane ilaç arıyorlar. Bu sistemin artık kalıcı bir şekilde oturtulması gerekiyor. Türkiye’de oturmuş bir ekonomi olmadığı için neyin ne kadar artacağını hesaplayamıyoruz. Eczacılar bu ürünleri bulamadıkları için vatandaşımıza veremiyor. Bu durum karşısında maalesef vatandaşla birlikte eczacılarda mağdur oluyor. Bu durumdan memnun değiliz çünkü ilaç bulmakta zorluk yaşıyoruz. Bütün depoların satış ekranları kapatıldı. Biz ilaç temin etmekte zorlanıyoruz. Zam uygulanmaya başladıktan sonra bu durum düzelir ama ilaç yokluklarının önüne geçer mi bu durum, artık bunu üretici değerlendirecek” dediler.
OLAN YİNE VATANDAŞA OLDU
“Elimizde reçeteyle eczane eczane ilaç arıyoruz” siteminde bulunan vatandaşlar ise, “Olan yine vatandaşıma oldu. Onlar bir lira fazla kazanacak diye hastalarımıza ilaç bulmakta zorluk çekiyoruz. Bildiğiniz ilaç bulmak petrol bulmak gibi bir şey oldu. O kadar değerlendi yani. Böyle saçma sistem mi olur? Kim denetliyor bunları? Kimse bu duruma bakamıyor mu? Sağlık Bakanlığı ne iş yapıyor? Hastalarımız yataklarında ilaç bulmamızı bekliyor. Böyle saçma bir sistem olabilir mi. Zaten depremde kaybedeceğimizi kaybettik, bir canımız kaldı onu da ilaç bulamadığımız için kaybedeceğiz. Şu an bazı reçetelerde 4 kalem ilaçtan 1 tanesi bulamadığımızı söyleyebiliriz. Yakın zamanda sağlık bakanlığı nöbetçi eczane sayısını artırarak çözüm bulmaya çalıştı, ancak eczane sayısının artırılmasında bu çözüm olacağını düşünmüyorum. Çünkü maalesef eczanelerimizde ilaç yok şu an! Çocuk hastalar okula, kreşe gittiği için sürekli kapalı ortamda yoğun bir temas olduğu için enfeksiyon olanlarında ciddi bir artış var ve maalesef şu an çok basit diyebileceğim ağrı kesici, antibiyotik, soğuk algınlığında kullanılan buhar ilaçları maalesef eczanelerde yok” diye konuştular.