HABER MERKEZİ
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi öğrenciler tarafından düzenli olarak ziyaret ediliyor. Basın Müzesi son olarak Fatih-Sultan Selim Mesleki Teknik Anadolu Lisesi 10. Sınıf Grafik ve Fotoğraf Bölümü öğrencilerini konuk etti.
Okulun 14 öğrencisi, öğretmenleri Ferda Karakaş ve Tuğçe Şimşek Müzeyi gezdi. Öğrenciler Basın Müzesi ve basın tarihi hakkında bilgi aldı. Ziyaret toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.
Yapılan ziyaretten dolayı mutluluklarını dile getiren öğrenciler, “bizim için de değişik bir deneyim oldu. Bu tür geziler hem bizim ufkumuzu açıyor hem de geçmişe ve geleceğe dair bilgimiz oluyor. Bunun yanı sıra hangi mesleği seçmemiz gerektiğini de öğrenmiş oluyoruz. Müzede çok sayıda gazeteci hakkında geniş bilgiye de sahip oluyoruz. Bu sayede genel kültürümüz gelişmiş oluyor. Ayrıca sadece vefat eden gazetecilerin değil, hayatta olan gazetecilerin de eserlerini, kişisel eşyalarını müzede bulmak mümkün. Müze hem basın teknolojisi hem de bu teknoloji ile üretilen gazetelerle, kitaplarla basın tarihimize ışık tutuyor ve bizlere güzel bir öğrenme kaynağı da oluyor. Müzenin gazetecilik ve iletişim alanında uzman bir kütüphanesi bulunması da bu alanda ilerlemek isteyenlere muazzam bir alan sunuyor” ifadelerini kullandılar.
Dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan TGC Basın Müzesi 9 Mayıs 1988’de hizmete açıldı. Müzenin harap haldeki binası Nezih Demirkent başkanlığındaki TGC Yönetim Kurulu ile İstanbul Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl arasında yapılan anlaşmayla 1983’de Cemiyet’e tahsis edildi. Bina TGC tarafından 1984-1988 yılları arasında bağışlarla restore edildi. Müze sadece vefat eden gazetecilerin değil, hayatta olan gazetecilerin de eserlerini, kişisel eşyalarını sergiliyor. Şu anda 76 gazetecinin yağlı boya portresi Müze’de yer alıyor. Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde ise her siyasi görüşten 67 gazetecinin resmi ve fotoğrafı bulunuyor. Müze hem basın teknolojisi hem de bu teknoloji ile üretilen gazetelerle, kitaplarla basın tarihimize ışık tutuyor. Müzenin gazetecilik ve iletişim alanında uzman bir kütüphanesi bulunuyor. Her yıl 5 bin araştırmacı kütüphaneden yararlanıyor. Müzede 35 bine yakın kitap gazetecilerin, öğrencilerin ve İstanbulluların ilgisine sunuluyor. TGC tarafından Müze’de düzenli olarak toplantılar yapılıyor.