HABER MERKEZİ
Tablet, yaklaşık bir kitap boyutunda (7 inç), kablosuz ve birçok işlemleri veya teknik hesaplamaları yapabilen akıllı bir cihazdır. Tabletler, akıllı telefonlarda yapılabilecek hemen hemen her şeyi ve daha fazlasını yapmaya izin verirken, bilgisayarlarda kullanılan birçok işlemleri de yapabilmeye yardımcı olabilir. Tabletler, bir ünitede ekran ve batarya bulunan bir taşınabilen bilgisayardır. Tabletler parmak ile kalem hareketlerini algılayan, fare ve klavye ile kombin halinde kullanılabilen, kamera gibi sensörler ile donatılan cihazlardır. Temel özellikleri, kontrol edebilme amacıyla dahili fiziksel tuşlar içerebilir. İçerdiği sanal klavye yazılımı ile kullanılırlar. Günümüzde tabletler, esas olarak kullanıcılara internette gezinme, e-posta gönderme, okuma ve yazma, kolayca not alma ve sunum hazırlama, sosyal paylaşım sitelerinde kolayca vakit geçirme, film izleme, müzik dinleme gibi konularda yardımcı olurlar.
Tarihçesi
Tablet bilgisayarın atası sayılabilecek ilk cihaz olan Tele-otograf’ın, 1888 yılında Amerika Birleşik Devletleri Patent Ofisi’nde Elisha Gray tarafından patentlendi. Bazı kaynaklara göre ilk telefon prototipini yaptığı düşünülüyor. 1942’de dokunmatik ekran el yazısı girişi için bir patent H.C. Moody tarafından alındı. Elektronik cihazlarda kâğıda yazmanın rahatlığını arayan insanoğlu, birbiri ardına yaptığı icatlarla birlikte bilgisayarlar gelmeden önce tabletler için zemin hazırlamaya başlamıştır. 1950’lerde Tom Dimond, Styler adını verdiği cihazını tanıttı. Bu cihaz, elektronik bir tablete kalemle yazılan el yazısını anında tanıyan bir yazılım içeriyordu. 1960’ların başında Rand tablet bilgisayar tanıtıldı. Aslında Rand tableti dahil bugüne kadarki tüm gelişmeler, verilerin elektronik alana özel bir kalemle girilmesine olanak sağlıyordu. Alan Kay’ın geliştirdiği ancak bir türlü hayata geçiremediği Dynabook konsepti ile başta ülkemiz olmak üzere birçok ülkede gündemde olan öğrencilere tablet dağıtmak ve basılı kitap yerine bu cihazlardan kitap okumalarını sağlamak için geliştirildi. Dynabook, büyük bir ekran ve klavye ile tek parça bir tasarıma sahip, günümüzün tabletlerine benziyordu. Alan Kay, Dynabook hiçbir zaman üretip pazarlamadı, ancak uzun yıllar çalıştığı Apple da iPad ile bugün dünyayı değiştirdi. 2001 yılında teknoloji dünyasının dehası Bill Gates, Comdex’te elektronik ekranda özel bir kalemle çalışan bir Windows sürümünü tanıttı. “Bu çerçevesiz cihaz, önümüzdeki beş yıl içinde ABD’de PC’lerden daha popüler olacak.” tahminini yapmaktan geri durmadı. Haklıydı. Ama biraz daha uzun sürdü. Yaklaşık 10 yıl sonra onu etkinleştiren rakibi ve en büyük arkadaşı Steve Jobs olacaktı. Steve Jobs tabletin PC’den daha popüler olduğunu göremedi. Günümüzde tabletler masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan çok fazla popüler hale geldi.
Tablet Türleri
Tabletler, klavye tipine ve dış görünüşüne göre sınıflandırılabilir. Kitapçık tipi tabletler, fiziksel klavye kullanmazlar (isteğe bağlı olmadıkça). Kitap şeklindedirler ve sanal bir klavye kullanırlar. Apple’ın iPad’i, en ünlü kitapçık tarzı tabletlerden biridir. Öte yandan, hibrit ve dönüştürülebilir tabletlerin hem sanal hem de fiziksel klavyeleri vardır. ASUS Transformer Book bir örnektir. Ayrıca iPad Mini gibi mini tabletler ve Samsung Galaxy Note gibi phabletler de tablet türleri arasındadır.
İşletim Sistemi
Bazı tabletler mobil işletim sistemini kullanırken, bazı tabletler bilgisayarda kullanılan işletim sistemini kullanır. Örneğin iPad’ ler iOS işletim sistemine sahiptir ve akıllı telefonlarında kullanılan işletim sistemini kullanır. Microsoft Surface Pro 3 tablet, bilgisayarda kullanılan Windows 8 işletim sistemini kullanır. Samsung tabletler se Android işletim sistemini kullanırlar. Çinli Huawei ise kendi işletim sistemi olan harmony os sistemini kullanır.
Kullanıcı Kitlesi
Tablet kullanıcıları, çoğunlukla iş adamları ve multimedya içeriğiyle yakından ilgilenen kişilerdir. Dizüstü bilgisayarları taşımak ve kullanmak tabletlere göre çok daha zordur. Ayrıca, medya içeriğini izlemek bir tabletten çok daha hızlı ve kolaydır. Tabletler, dizüstü bilgisayarlardan çok daha hafif ve taşınması daha kolaydır.
Tablet Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kullanım amacının belirlenmesi önemlidir. Kullanım amacı, oyun oynamak, film izlemek, müzik dinlemek, günlük kullanım vb. gibi örneklerle çoğaltılabilir. Buna uygun tablet alınması kişiyi alabileceği en iyi tableti almasını sağlar.
Kullanım amaçlarına göre tabletleri iyice araştırılmalıdır. Film izlenecek tabletin ekranının büyük ve ekran çözünürlüğünün yüksek olması istenir. Alternatif olarak, daha uzun pil ömrü istenir.
Oyun oynamak için düşünülen tabletin ısı sorunu olup olmadığını tüketicinin bilmesi gerekir. Ayrıca, oyun amaçlı alınan bir tablet için pil ömrü de uzun olmalıdır.
Ortalama özelliklere sahip bir tablet, müzik dinlemeye, gazete okumaya, sosyal ağ uygulamalarına katılmak gibi günlük kullanım ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılar.
Tablet Özellikleri Nelerdir: Çok rahat taşınabilir, Çok hafiflerdir, Uygun fiyatlıdır. Bir bilgisayarda yapabilecek hemen hemen her şey tablette yapılabilir, WiFi ve tarayıcı sayesinde internetin keyfini büyük ekranda çıkarılabilir, Tüketici yanında bir asistan taşır, Yüksek üretkenlikle birçok iş anında çözümlenir, Uzun pil ömründen dolayı arta kalan zamanda oyun oynanabilir veya film izlenir, Okumayı seven kişilerin e-kitaplarını rahatlıkla okuyabilmeleri, tabletleri tercih edebilecekleri anlamına gelir.