İki bilim adamı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ile Prof. Dr. Naci Görür yaptıkları açıklamalarla aynı fikirde oldular ve Hatay için uzun bir dönem afet niteliği taşıyacak bir deprem olmayacağını söylediler. İki bilim adamından gelen benzer açıklama aylardır nefeslerini tutan Hataylıları rahatlattı.
HABER MERKEZİ
Hataylıların geride bıraktığımız şubat ayında yaşadıkları büyük depremle birlikte toparlanma süreçleri ağırda olsa devam ediyor. Bir yandan toparlanma süreci diğer bir yandan yeni deprem endişesi taşıyan Hataylılar için rahatlatan açıklama Türkiye’nin tanınmış iki bilim adamı Prof. Dr. Görür ve Prof. Dr. Ersoy’dan geldi.
İki bilim adamı üst üste yaptıkları açıklamalarda Hatay’da bir kere daha yıkıcı bir depremin meydana gelmesi için en az 500 yıl geçmesi gerektiğini söylediler.
Konu ile ilgili Prof. Dr. Naci Görür, “Malatya’dan Hatay’a kadar çok önemli kesimi kırıldı. Uzun dönem afet niteliğinde büyük deprem oluşmaz ancak bazı graben fayları var. Fakat yaşları itibari ile yavaş faylardır. Büyük deprem 500 sene beklemiyoruz. Doğu Anadolu fayının hareketinin 7 ve üstü deprem stresi oluşturması için 500 yıl gerekiyor. Sözünü ettiğim fayın kırılmamış kesimleri de bir süre sonra kırılıyor. Artçı deprem diyoruz. O bölgede yaklaşık 1-1,5 sene deprem hissedeceğiz. Doğu Anadolu fayında Bingöl ve Karlıova bölgesi hariç büyük depremlerden uzağız. Kırılmamış yerler varsa kırılacaklardır” dedi.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise “Samandağ, Defne, Antakya, Kırıkhan, Hassa ve İslahiye’den geçen fay zonu uzun süre deprem oluşturmayacak. Burası güvende. Teknik bilgilerimiz bize bunu söyler. Ama bunların ucunda yeni tehlikeler var. Komşu alanlarda yeni tehlikeler var. Bakın hiç İskenderun adını kullanmadım. İskenderun için bu tehlike yok demiyorum. İskenderun için ayrı tehlike var. Hem İskenderun Körfezi’nden hem Adana’daki Yumurtalık civarındaki faylardan hem de daha kuzeydeki faylardan dolayı bir riski var İskenderun’un. Hem zemin sıvılaşması hem tsunami hem de deprem tehlikesi var” dedi.