HABER MERKEZİ
Hatay’ın turizm potansiyeli son derece zengindir. Çünkü yörenin turizm potansiyelini besleyen kültürü ve kültürel değerleri alabildiğine yoğun ve geniştir. Hatay, tarihî dokusu, zengin kültürü ve doğal güzellikleri ile olduğu kadar mutfağı ile de son derece önemli bir ildir. Köklü geçmişi ve bu geçmiş içinde yer alan kültürlerin kaynaşmasından doğan lezzet şöleni, Hatay’ın mutfak zenginliğini oluşturmaktadır. Kendine has birçok özelliği ile hiçbir mutfakta bulunmayan çok sayıda lezzeti üretmiş olan Hatay mutfağında yok yoktur.
Antakya yemek kültürünü çevresel koşullar, sosyokültürel yapı, ekonomi ve dinsel inanışlar şekillendirmektedir. İnanç turizminin merkezlerinden birisi olan Hatay’ın merkez ilçesi Antakya aynı zamanda gastronomi turizmine de hizmet edebilecek kalite ve zenginliktedir. Hatay mutfağını bu kadar özel kılan nedenler pek çoktur. Ancak en önemlisi kültürel zenginliğini mutfağına ve yemek çeşitlerine bu denli güçlü aktarabilen, daha önemlisi her türlü modern baskıya rağmen bunu geliştirerek sürdürmeyi başaran kentlere neredeyse rastlanmazken, Hatay mutfağı bunu başaran güzel bir örnektir. Bulunduğu coğrafi konum itibariyle Ortadoğu mutfağı ile benzerlikler göstermesinin yanında Anadolu ile de pek çok ortak yemek çeşitliliğine ve geleneğine sahiptir. Ancak bu benzerlik yine de Hatay mutfağının kendine özgü ve ayırıcı halini ortadan kaldırmamaktadır. Bu kitapta kısaca Hatay mutfağının iki özelliğine odaklanılmıştır. Bunlardan birisi mutfağın genel özellikleridir.
Hatay Usulü Tepsi Oruğu Tarifi İçin Malzemeler: Dışı için: Yarım kilo ince bulgur, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası, Yarım soğan rendesi, 1 tutam reyhan, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kimyon, 1 su bardağı sıcak su, 2 yemek kaşığı un, 250 gram dövülmüş et
İç harcı için: 400 gram dana kıyma, 3 orta boy soğan, Yarım demet maydanoz (isteyenlere), 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için: Yarım çay bardağı sıvı yağ
Patatesi haşlayıp soyun ve ezin, İrmik ve bulguru yoğurma kabında karıştırın, Üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edip karıştırın, Ağzını streç filmle kapatıp bulgurları 10 dakika kadar kabarmaya bırakın, Kabaran bulgurlara patates püresini ilave edin, Ardından un, yumurta, salça, zeytinyağı ve baharatları ekleyip elinizle hamur kıvamına gelene dek yoğurun, Karışımı ikiye bölüp buzdolabında 10 dakika dinlendirin, Bu esnada köftenin iç harcı için yağı tavada kızdırıp içinde kıymayı kavurun, Kuru soğanı yemeklik doğrayıp kıymaya ilave edin ve kavurmaya devam edin, Son olarak salça, ceviz ve maydanozu ekleyin, Birkaç dakika daha kavurduğunuz malzemeyi ocaktan alın. Tepsinizin tabanını ve kenarlarını iyice yağlayın, Bulgurlu hamur parçalarından birini alıp tepsinin tabanına her tarafı eşit olacak şekilde iyice yayın, Üzerine kıymalı harcı ekleyip yine aynı şekilde dengeli bir dağıtım yapın, Son olarak kalan hamuru da kıymalı harcın üzerine yayın. Her tarafının eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin, Köftenizi kare ya da baklava şeklinde dilimleyip 1 çay bardağı zeytinyağını üzerine gezdirin, Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın, Tepsiyi fırına verip 25 dakika kadar pişirin, Fırından çıkar çıkmaz sıcak servis yapın.