HABER MERKEZİ
Reyhanlı Hatay’ın önemli sınır ilçelerinden biridir. Eski ismi İrtah yani dinlenme yeri manasına gelir. Sonraları Reyhaniye ve Reyhanlı isimlerini almıştır. Reyhanlı yolunda ilerlerken tabelalarda gördüğümüz bazı höyüklerin isimleri şöyledir: Tel Aççana, Tel Avare, Tel-Tainat, Çatalhöyük, Tel-Cüdeyde, Vadi El-Hamam, Tel-Açana… Bölgeye tarih boyunca Araplar, Bizanslılar ve Osmanlı Devleti hâkim olmuştur. Reyhanlı ilçesine 19. yüzyılda Kafkasya ve Trakya’dan gelen bir kısım göçmenler yerleşmiştir. İlçenin tabeladaki nüfusu yüz bindir. Reyhanlı’da konuştuğumuz insanlar Suriye’de yaşanan olaylardan dolayı göçlerle nüfusun yeniden arttığını söylüyor. Yüz yıl önce yaşanan göçler günümüzde de devam ediyor. Yol kenarlarında yüzlerce çadır ve baraka göze çarpıyor. Buralarda Suriyeli göçmenler yaşıyor, yaşam şartları çok zor. İnsanların bu halini görünce üzülmemek elde değil. Reyhanlı çarşı merkezi de göçlerden etkilenmiştir. Çarşı ve civarında değişik kıyafetli insanlar var. İlçede dolaşırken çok sayıda at arabasına rastlıyoruz. At arabaları burada hem yük hem de insan taşımacılığında kullanılmaktadır.
Reyhanlı’daki tarlaların sulanmasında yeraltı su kaynakları kullanılıyor. Tarlalarda yüzlerce metre uzunlukta plastik su boruları var. İlçedeki tarım arazileri olabildiğine geniş. Toprağın rengi bu coğrafya da kahverengidir. Çiftçilikle uğraşan kişilerin teni güneşten yanmıştır. Erkekler tarlada çalışırken boyunlarına taktıkları puşuyla güneşten korunmaya çalışıyorlar. Kadınlar da yüzlerinin tümünü kapatmışlar sadece gözleri görünüyor. Amik gölünün 1972 yılında kurutulmasının ardından Reyhanlı’da tarımın önemi daha da artmıştır. Pamuk, patates, soğan, havuç, buğday ve kavun, ekilen tarım ürünlerinin başında gelir. Bu tarım ürünlerinin bir kısmı ihraç edilmektedir.
Reyhanlı’nın en meşhur yemeği tuzda tavuktur. Tüm tavuk sert bir tuz ile kaplanarak fırına atılır. Bir süre fırında kalan tavuk çıkarıldığında sert bir cisimle kırılır. Tuz pişme esnasında tavuğun yağını çeker. Bu şekilde servise hazır hale gelir. Sini kebabı da kırmızı etle yapılan bölgesel lezzetli bir yemektir. Tepsinin içinde yayılan kıyma soğan, domates ve biberle birlikte ikram edilir. Yemek yanında bir de sıcak ekmek gelir. Bu yemeğin tadına diyecek yoktur. Bu civarda bulunduğum sürede sini kebabını da birkaç defa tattım. Reyhanlı ve çevresinde büyük çiftlik ve geniş tarım arazileri olduğundan geçmiş yıllarda ilçede film çekimleri yapılmıştır. Mesela Kemal Sunal’ın “Kibar Feyzo” filmi ile Türkan Şoray’ın “Sultan” filmleri Reyhanlı’da çekilmiştir.