HABER MERKEZİ
Depremle birlikte enkaz, moloz, toz ve asbest tehlikesi ile mücadele etmek zorunda bırakılan Hataylılara bir darbede ÇED raporundan geldi. Alınan kararla birlikte maden ve taş ocakları için artık ÇED Raporu aranmayacak. Bu raporun aranmaması demek Hatay’da çevre ve doğanın tahribatına göz yummak demek.
Adından da anlaşılacağı gibi Çevresel Etki Değerlendirmesini içeren raporun yürürlükten kaldırılmasının çevre katliamı iş değer olduğunu savunan vatandaşlar, “Deprem yükü, kirliliği yaşamış bir kentte daha fazla kirliliğe neden olacak bu düzenlemeye şiddetle karşı çıkıyoruz. Deprem sonucunda ortaya çıkan büyük konut ihtiyacı olduğunu biz de biliyoruz. Ancak bu durum doğanın tahrip edilmesi için bir bahane olmamalı. Taş veya maden ocaklarının yapılacakları yerlerde insanlar dahil tüm canlılara bitki örtüsüne de zarar verilecek. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir” dediler.
Bugün itibariyle yargı organlarının halihazır taş ocaklarına ek olarak 12 adet yeni Taş Ocağı kararı aldığını savunan vatandaşlara destek veren Hatay Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu “Halihazırda 12 tane taş ocağı için mahkeme ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararı verdi. Bu karara itiraz edeceğiz. Böyle bir kararın kabul edilmesi çevre katliamına atılan ilk adımdır” demişti.
Zaten toz ve enkaz arasında boğulan Hataylıları taş ocakları yaparak yaşamlarını daha da zorlaştırmanın önüne geçeceklerini savunan Karasu bu durumu Hatay Valisi Mustafa Masatlı’ya aktardıklarını ancak Vali Masatlı’nın Hatay’ın bugün için taş ocaklarına çok ihtiyacı olduğunu söylediğini ifade etti.
Başkan Karasu: “Biz bir toplantıda Valiye bu sorunu ilettiğimizde Vali “Hatay’ın taşa ihtiyacı var” dedi. Hatay’ın taşa ihtiyacı olduğu kadar havaya, suya da ihtiyacı var. Tüm taş ocakları şehre yakın yerlere kuruldu. İnsanların olmadığı yerde yapılmalı. Zaten enkaz tozlarından yaşanamayacak durumda olan Hatay, taş ocağını, maden aramasını kaldırmaz” dedi.
Bilindiği üzere AFAD Koordinasyon Merkezi’nde yapılan toplantıda, Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bünyesinde bir komisyon kararıyla 2020 yılında düzenlenen 192 sayılı Mahalli Çevre Kurul kararı ile hassas alan düzenlemesi yürürlükten kaldırıldı. Bu karara göre, Hatay’da madencilik faaliyeti için ÇED raporu şartı artık aranmayacak. Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bünyesinde yapılan toplantıya dair belgede, “06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremde ilimizde çok fazla yıkıma neden olmuş, ilimizin inşasında maden-madeni malzemeye ihtiyaç duyulmuştur. İlimizin inşasında ihtiyaç duyulan maden-madeni malzemenin temininde sıkıntı yaşanmaması için 30.01.2020 tarih ve 192 sayılı Mahalli Çevre Kurulu Kararı’nın yürürlükten kaldırılmasına oy birliği ile karar verilmiştir” denilmişti.