Can Yücel sanat ile dolu hayatı!

HABER MERKEZİ

Modern bir Türk şairi, 7 yıl Milli Eğitim Bakanı olarak görev alan Hasan Ali Yücel’in oğlu Can Yücel hakkında kullanıcılar araştırmalar yapıyor. Kendisine ait olan ve olmayan pek çok şiirin altında onun adı yazıyor ve sosyal medyada paylaşılıyor.

Sizler için Türk edebiyatının en önemli şahsiyetlerinden Can Yücel’in yaşamını ele aldık.

Can Yücel, 21 Ağustos 1926 tarihinde İstanbul’da doğmuş ve 12 Ağustos 1999 tarihinde vefat etmiş modern Türk şairidir. Kullandığı kaba ve samimi dil ve bariton sesi ile okudu şiirlerle ün kazanmıştır. Kendisi, Hasan Ali Yücel’in oğludur. 1943 yılında Ankara Atatürk Lisesinden çok yakın arkadaşı Gazi Yaşargil ile yurt dışı eğitim bursu kazanmıştır. Babasının torpil düşüncesi ile gitmesini istemediği bilinse de Gazi Yaşargil bu bilgiyi yalanlamış ve ailelerinin izniyle gittiklerini söylemiştir. Latince ve Yunanca üzerine eğitimler alan Can Yücel, çevirmenlik, spikerlik gibi meslekler icra etmiştir. Askerliğini Kore’de yapmış ve gelince tatil beldelerinde turist rehberliği görevini sürdürmüştür. 1956’da Güler Yücel ile evlenmiştir ve bu evlilikte 2 kız ve 1 erkek olmak üzere üç çocuğu dünyaya gelmiştir. Hayatının son yıllarında Eski Datça’ya yerleşmiştir. Leman ve Öküz dergilerinde düzenli olarak yazılar ve şiirler yazmış; Emek Partisinin kurucularından olmuştur. 2 Ağustos 1999 gecesi ölmüş ve çok sevdiği günebakan çiçekleriyle uğurlanarak Datça’ya defnedilmiştir.

Can Yücel, yaşamı boyunca pek çok gazete ve dergide yazmıştır. Siyasi konularda da ürünler vermiştir. Che Guevara ve Mao’dan çeviriler yaptığı için yargılanmış ve 1974’te çıkmıştır. Hapiste yazdığı şiirlerini Bir Siyasinin Şiirleri adlı kitapta toplamıştır. Can Yücel, taşlama ve toplumsal duyarlılığın ağır bastığı şiirleri ile dikkat çekmiştir. Ailesine çok önem vermiş ve şiirlerinde onlara yer vermiştir.

CAN YÜCEL’İN ESERLERİ

“1950: Yazma, 1957: Her Boydan (Çeviri Şiirler), 1974: Sevgi Duvarı, 1974: Bir Siyasinin Şiirleri, 1976: Ölüm ve Oğlum, 1981: Şiir Alayı (ilk dört şiir kitabı), 1982: Rengâhenk, 1984: Gökyokuş, 1985: Beşibiyerde (ilk beş şiir kitabı), 1985: Canfeda, 1988: Çok Bi Çocuk, 1990: Kısa Devre, 1990: Kuzgunun Yavrusu, 1991: Gece Vardiyası, 1993: Güle Güle – Seslerin Sessizliği, 1994: Gezintiler, 1995: Maaile, 1997: Seke Seke, 1999: Alavara, 1999: Mekânım Datça Olsun”

Ölümü sonrası Can Yücel’e yapılan en büyük haksızlıklar, ilgisiz dizelerin “Can Yücel şiiri” diyerek internette dolaşıma sürülmesi oldu. Şairin üslubu ve siyasi duruşuyla hiçbir alakası olmayan sayısız şiir internette Can Yücel etiketiyle dolaşırken bu, sinemadan gazete makalelerine kadar etki yapmış durumda.

Eşi Güler Yücel, konuya dair Kemal Öncü’ye verdiği röportajda “Yine örneğin Her şey sende gizli diye bir şiir var. O demin söylediğin şiir var… Mistik, kaderci, boş verici, metafizik bulamaçla bu şiirlerle Can’a karşı adeta faili meçhul bir kampanya yürütülüyor gibi. Can’ın şiiri şiir gibi şiirdi… Ne o öyle “Ömür dediğin bir gündür o da bugündür…” ye, iç, eğlen keyfine bak gerisine aldırma mesajı? Can muhalif bir şair, söyleyeceğini eğilip bükülmeden dobra dobra söyleyen bir şair, ziyaret edenlerin şaşırdığı iki göz odada oturup üreten bir şair…” ifadelerini kullanmıştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir