2022 yılına göre 2023 yılında yaşanan yağışlarda yüzde 50 azalma olduğunu söyleyen HATSU Genel Müdürü İkbal Polat, bunun adının kuraklık olduğunu söyledi ve bu dönemin ne zaman ve nasıl biteceği ile ilgili bir tarih veremeyeceğini söyledi.
HABER MERKEZİ
HATSU Genel Müdürü İkbal Polat Hatay’ın ciddi bir kuraklık sürecine girdiğini söyledi. Geride bırakılan 2022 yılına göre yağış oranında yüzde 50’den fazla bir düşüş yaşandığını söyleyen HATSU Genel Müdürü İkbal Polat, Hatay’ın şu anda olağanüstü kurak bir dönem yaşadığını söyledi.
Polat açıklamasında; Hatay ilinin su sorununun temelli olarak ne zaman çözülebileceği ile ilgili de kesin bir tarih veremeyeceğine dikkat çekti.
Tüm imkansızlıklara rağmen Hatay’da yaptıkları çalışmalar ile ilgilide bilgi veren HATSU Genel Müdürü İkbal Polat, Depremin neden olduğu yeryüzündeki yıkım kadar yer altında da büyük zararlara neden olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Yaşanan deprem sonrası ana isale hatlarımızda çok ciddi kopmalar meydana geldi, şebekelerimizde, arıtma tesislerimizde hasar oluştu. Yapılan hasar tespit çalışmalarına göre ana isale hatlarında ve su şebeke sisteminde yaklaşık 4,3 milyar liralık bir zarar oluştu. Arıtma tesislerinde oluşan hasardan dolayı kanalizasyon hatlarındaki hasar tespiti henüz tamamlanmadı. İskenderun ilçesi Değirmendere, Payas ilçesi Karacaören mevkisinde bulunan 11 ve 37 kilometrelik ana isale hatlarımız büyük zarar gördü, bazı noktalarda su kaynaklarımız yer değiştirdi bazıları kayboldu. İçme suyu kuyularımızın debileri düştü veya tamamen yok oldu” dedi.
ZORLU BİR SÜREÇ BİZİ BEKLİYOR!
Önlerinde zorlu bir süreç olduğunun altını çizen Polat, deprem sonrası hızlıca reaksiyon aldıklarını, içme suyu anlamında Hatay’ın büyük bir kısmına su ilettiklerini ancak meteorolojinin güncel verilerine göre Hatay’ın şu an olağanüstü kurak bölgede bulunduğunu, geçen yıla oranla yağışlarda yüzde 50 düşüş olduğunu söyledi.
Yaşanan kuraklığın etkilerinin hem barajların doluluk oranlarına hem de yeraltı su kaynaklarına yansıdığını kaydeden Polat, enerji fiyatlarındaki artışlardan dolayı tarımsal sulamada çiftçilerin de sulama suyunda şebeke suyunu tercih ettiğini, kaçak kullanım da göz önüne alındığında Hatay’da su sorunlarının temelli çözümünde zaman vermenin pek mümkün olmadığını sözlerine ekledi.