ALİ ZAN
Depremlerden etkilenen Hatay’da vatandaşlar zor yaşam koşullarına rağmen hayatlarını devam ettirmeye çalışıyorlar.
“Asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından çadırda ağır yükü sırtlayan ve travma yaşayan çocuklarını avutmaya çalışırken kayıplarının yasını tutan bölge kadını, büyük bir dirayet içinde yeniden ayağa kalkmak için çabalıyor.
Yeni yaşam alanlarına alışmaya çalıştıklarını aktaran Antakyalı kadınlar, “Depremin ilk gününden en büyük yükü sırtladık. Çocuklarımız ve ailemiz için. Süreç çok ağır işliyor. Özelikle kırsal kesimlerde hiç işlemiyor desek yeridir. 7 ayı geride bırakacağız ama çoğu insan hala kendi imkanıyla kurduğu baraka ve çadırlarda kalıyor. Haliyle buralarda yaşam koşulları oldukça zor. En basitinden bulaşık yıkamak bizler için birer işkenceye dönüşüyor. Hijyen konusu da aynı şekilde. Her yer aynı şekilde demek yanlış olur. Evet konteyner kentlerde ve çadır kentlerde bir şekilde yaşam koşulları iyileştiriliyor. Fakat kırsal kesimlerde, kendi bahçelerinde yaşamlarını sürdüren kadınlar için durum aynı değil. Tek korkumuz şu an kış mevsimi geliyor ve ne yapacağımız. Bir belirsizlik içerisindeyiz” dediler.
En kısa sürede kurulu bir düzene girmek istediklerini aktaran vatandaşlar, “Çadırlarda ve konteynerlerde yaşam sürdürmek çok zor. Kış mevsimi de yaklaşıyor. Kendi imkanlarımız ile bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Ufak bir oda ya da çelik yapıdan bir ev. O süreçte masraflı olduğu için çok ağır ilerliyor. Ne yapacağımızı bizde bilmiyoruz. Çocuklarımız, kadınlar, yaşlılar herkes perişan durumda. Bir an önce kurulu bir düzene yerleşmek şart” ifadelerini kullandılar.