ÖZKAN BAKKAYLI
6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremler sebebiyle afet bölgesi illeri olarak belirlenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerindeki resmi ve özel okullarda eğitim-öğretim programı başlıyor.
MEB, 2023-2024 eğitim öğretim yılına ait çalışma takvimini açıkladı. 2023-2024 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitim ile ilkokul 1. sınıfa başlayacak öğrenciler için 4-8 Eylül 2023’te uyum eğitimleri gerçekleştirilecek. Birinci dönem ara tatili, 13 Kasım 2023 Pazartesi başlayacak ve 17 Kasım 2023 Cuma sona erecek. Yarıyıl tatili, 22 Ocak 2024 Pazartesi başlayıp 2 Şubat 2024 Cuma tamamlanacak. İkinci dönem, 5 Şubat 2024 Pazartesi başlayacak ve 14 Haziran 2024 Cuma sona erecek. İkinci dönem ara tatili ise 8 Nisan 2024 Pazartesi ile 12 Nisan 2024 Cuma tarihleri arasında yapılacak. Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5. sınıfları, ortaöğretim kurumlarının hazırlık ve 9. sınıfları ile pansiyonda kalacak öğrencilere yönelik okul hakkında bilgilendirme, akademik ve mesleki gelişimlerini destekleme, yeni girdikleri eğitim ortamına kısa sürede uyum sağlama amacıyla gerekli rehberlik çalışmaları yapılacak. Takvime göre, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı ise 9 Eylül 2024’te başlayacak.
Eğitim ve öğretim yılının başlayacak olmasına sevindiklerini aktaran veliler, bazı konularda tedirginlik yaşadıklarını dile getirdiler.
Özelikle ulaşım konusuna değinen veliler, “Yaşanan felaketinin ardından yeniden eğitimin başlaması bizim için çok önemliydi. Elbette çocuklarımız içinde. Fakat bazı tedirginlikler yaşıyoruz. Bunlardan ilki ulaşım konusu. Çok sayıda okulun hasar almasıyla çocuklarımız hasarsız okullara nakil edildiler. Bu bağlamda ulaşımlarını nasıl sağlanacağını merak ediyoruz. Şu anda tam anlamıyla toplu taşıma faaliyetleri mevcut değil. Önümüz kış. Özel servis ücretleri de malum. Bu konuda oldukça tedirginlik yaşıyoruz. Bunun yanı sıra hasarsız olarak işaret edilen ve eğitime başlanacak okulların ne kadar dayanıklı olduğunu da oldukça merak ediyoruz. Çocuklarımız için büyük endişelerimiz var. Onlarda yaşadıkları korkular ile okula gitmek istemiyorlar. Bir binanın içine girecek olmanın korkusunu yaşıyorlar” dediler.
Öğretmenler de aynı konuda tedirginlik yaşadıklarını dile getirirken, “Evet bizlere kalmamız için barınma alanları sağlandı. Fakat gidiş gelişlerimiz nasıl olacak hiçbir fikrimiz yok. Ulaşım konusunda ciddi korkularımız var. Bu sorunun en kısa sürede çözüme kavuşmasını bekliyoruz. Yoksa önümüz kış ve ciddi zorluklar yaşayacağız. Hem bizler hem de öğrenciler. Okullara sadece açmak için açmayalım. Öğrencilerin ciddi kayıpları var ve bunu telafi etmek için çok çaba sarf etmemiz, kaliteli bir eğitim sunmamız şart. Bu olanaklarla çok zor görünüyor elbette” ifadelerini kullandılar.