Yüksek tansiyonu dikkat!

HABER MERKEZİ

Yüksek tansiyon hastalığı, günümüzde en sık rastlanan rahatsızlıklardan biridir.

Sinsi bir hastalık olduğu düşünülen yüksek tansiyonun aslında ense kökünden başlayan baş ağrısı, baş dönmesi, çift ya da bulanık görme, burun kanaması, kulaklarda uğultu ve çınlama nefes darlığı, terleme, çarpıntı, sık idrara çıkma, düzensiz kalp atışı gibi pek çok belirtisi bulunur. Yaşam tarzı değişikliğinin olmazsa olmaz olduğu hipertansiyon hastalığında hekim kontrolü de son derece önemlidir. Hipertansiyon hastalarına reçete edilen ilaçların düzenli ve belirtilen dozda kullanılması gerekir. İlk kez tanı alan ve ilaç tedavisi başlanan hastaların 2 ila 4 hafta içinde hekim kontrolüne gitmesi gerekir. Verilen medikal tedavi ilaçlarının etki göstermesi birkaç gün ya da hafta sürebilir. Daha sonra hastaların her 6 ayda bir kontrole gitmesi önerilir. Kontrol sırasında hekim, geri döndürülebilir risk faktörlerini ve organ hasarlanmasının varlığını kontrol eder. Bunun haricinde hekim yıllık olarak hastanın, açlık kan glikozu, kreatinin, potasyum düzeylerini ve lipid profillerini inceler. Ayrıca sabah ilk kez yapılan idrarın tahlil edilmesiyle üriner protein atılımı kontrol edilir. Gerektiğinde ilaç ya da dozu değiştirilir. Tüm süreç boyunca ilaçların bırakılmaması ve düzenli alınması son derece önemlidir. İlaçların düzensiz olarak kullanılması yüksek risk oluşturur. Bir süre ilaç kullandıktan sonra tansiyonun düşmesi normal olsa da ilaç kullanımı, hekim önermedikçe sonlandırılmamalıdır.

Hipertansiyon hastalarının yüksek tansiyonu düşürmek için yaşam tarzlarında yapabileceği değişikliklerin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:

Sigara Kullanımının Bırakılması: Sigara içildikten sonra, kan basıncı 15 ila 30 dakika boyunca aniden yükselir. Kardiyovasküler risklerin 2-3 kat artmasına yol açan bu durum, kişinin lipid profilinin bozulmasına, insülin direncinin artmasına yol açar. Sigara kullanımını bırakmak, hipertansiyon ilaçlarına karşı oluşan direncin azaltılması için önemlidir. Kilonun Dengelenmesi: Vücut kitle indeksinin 27 ve üzerindeki değerlerde olmasının kan basıncını yükselttiği bilinir. Yapılan çalışmalarda hipertansiyon hastalarının verdiği ilk 5 kilonun kan basıncının düşmesini sağladığı görülmüştür. Tuz Tüketiminin Sınırlandırılması: Sofra tuzu kullanımının (NaCI) sınırlandırılması hipertansiyon hastalarında son derece önemlidir. Günlük sofra tuzu kullanımı 6 gr. ile sınırlandırılmalıdır. Potasyum Alımı: Taze sebze ve meyvelerden alınan potasyumun kan basıncını düşürdüğü bilinir. Farklı bir deyişle düzenli olarak 90 mmol potasyum alındığında büyük tansiyon 4.4 mm Hg, küçük tansiyon 2.4 mm Hg oranında düşer. Egzersiz: Hareketsiz yaşam süren kişilerde yüksek tansiyon görülme riski, aktif yaşayanlara oranla %20 ila %50 oranında daha fazladır. Haftada 3 – 4 kez, yarım saat boyunca yapılan ve hedeflenen kalp hızının %60 ila %70 artmasını sağlayan egzersizler, tansiyonun 4 ila 8 mm Hg değerinde düşmesini sağlar. Stresle Başa Çıkmak: Duygu durum değişimleri ve duygusal stres, tansiyonun akut olarak yükselmesine yol açar. Tüm bunların haricinde kafein tüketiminin sınırlandırılması, omega-3 bakımından zengin beslenmek ya da vejetaryen diyet uygulamak tansiyonun düşmesine yardımcı olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir