Naci Görür, düzenli yapılaşmaya dikkat çekti

HABER MERKEZİ

6 Şubat depreminden sonra deprem bölgesinde yaşayan insanlar ile deprem tehdidi altında ki İstanbul, Adana, Osmaniye gibi kentlerde ki insanların kafaları oldukça karışık. Türkiye’de boy gösteren birçok konu uzmanı isim farklı açıklamalarıyla dikkat çekiyorlar.

Bu isimlerden en tanınanı Prof. Dr. Naci Görür’de kendi sosyal medya hesaplarından iki ayrı açıklama yaptı.

Deprem bölgesinde ki yapılaşmaya dikkat çeken Naci Görür, yaşanan depremden ders çıkartılması gerektiğini söyledi.

Görür açıklamasında; “6 Şubat Deprem Bölgesine özel ihtimam gösterilmeli. Kentlerin nasıl depreme hazırlanması gerektiği hususunda bütün veri ve bilgiler harabeye dönmüş bu deprem bölgesinde mevcut. Eğer onları dikkatli inceler ve araştırırsak deprem dirençli kentler oluştururken neyi yapmamız, neyi yapmamamız gerektiği uygulamalı bir şekilde ortaya çıkar. Tavsiyem yerbilimciler, jeoteknikciler, deprem mühendisleri, inşaatçılar, mimarlar, kent planlamacıları, belediye başkanları, halk, vb. bu bölgeyi çok dikkatli inceleyip ders çıkartsınlar. Çıkartsınlar ki bundan sonra ülkemizde deprem dirençli kentler oluştururken daha bilinçli olalım” dedi.

ARAP LEVHASI 7 METRE KUZEYE ATILDI

Bu önemli açıklamasından sonra bir de önümüzde ki günlerde yaşanması muhtemel depremler hakkında da bilgi veren Prof. Naci Görür; “Şimdi Doğu Anadolu bölgesi Arap Levhasında Bitlis-Zagros dağ kuşağıyla ayrılıyor. Arap levhası sürekli olarak kuzeye doğru hareket ediyor, Avrasya’ya doğru Arada da Doğu Anadolu bölümü var. 6 Şubat depremleri olunca da Arap levhası kuzeye doğru 7 – 7.5 metre atılmıştır, Doğu Anadolu’yu daha da sıkıştırmıştır. Adıyaman- Hakkâri arasında zaman zaman sıkışma kökenli depremler olursa pek şaşırmam. Bunların bu aralar sık görülmesinin nedeni 6 Şubat depremleridir. Bu depremler sağa sola belli yerlere stres transfer etmek suretiyle dengesini, stres alanını değiştirdiler. Doğu Anadolu fayının olduğu bölgede oraya yakın Adana Havzası, Kayseri, Adıyaman, Hakkâri arasında birtakım hareketler olabilir. Şuralarda şu büyüklükte deprem olacak demiyoruz, uyarıyoruz. Maraş depremleri için senelerce uyardık, sonucunu da gördük işte. Bunlar daha büyük 7 ve üzeri depremler üretebilir. En son 2011 Van depremi mesela. Faylar hareket ettikçe bloklar yılda tektonik olarak bizim hissetmeyeceğimiz derecede harekete maruz kalırlar” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir