Zamanında tedavi edilmezse ağır klinik tablolara neden olabiliyor!

Ülke genelinde artış gösteren Strep-A vakası ilimizde de görüldü. Hatay MKÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne getirilen 9 yaşındaki hasta, 21 günlük tedavinin ardından sağlığına kavuştu ve taburcu edildi. MKÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem El, vakada erken teşhisin önemine dikkat çekerek, geç kalınması halinde ölüme dahi sebebiyet verebileceğini söyledi..
METİN DİNGİL
Son günlerde artış gösteren Strep-A vakasına zamanında müdahale edilmediği takdirde daha ağır klinik tablolara neden olabileceği bildirildi.
Bazı çocuklarda boğaz enfeksiyonuyla birlikte halkımızın ‘kızıl’ hastalığı dediği cilt döküntüsü oluşabiliyor. Bütün vücudu etkileyen oldukça ağır bir tabloyla seyreden dolaşım bozukluğu görülebiliyor.
Türkiye’deki vaka artışlarına ilişkin görüş bildiren doktorlar, “Ülkemizde Strep-A bildirimi zorunlu hastalıklardan biri değil ama meslektaşlarımız ve kendi gördüğümüz vakalardan biliyoruz ki Strep-A vakalarında bir artış var. Strep-A aslında yıl boyu ortaya çıkabiliyor ama solunum yolu damlacıklarıyla bulaştığı için kış döneminde daha çok görülüyor. Ateşi çıkan, hasta olan her çocuk mutlaka doktoru tarafından değerlendirilmeli. Hastalık, antibiyotiklerle çok kolay tedavi edilebiliyor. Çoğunlukla, ilk 24 saat içinde ateş düşüyor ve hastalığın bulaşıcılığı da kayboluyor. Fakat verilen tedaviye rağmen ateşi düşmeyen, genel durumu kötüleşen ve özellikle döküntüsü bulunan çocuklar mutlaka yeniden doktora götürülmeli. Şu an solunum yoluyla bulaşan hastalıkları çok yaygın şekilde görüyoruz. Bir taraftan Kovid-19 devam ediyor, bunun dışında influenza, RSV, adenovirüs gibi virüsleri oldukça yaygın şekilde görüyoruz, bunlar hastane başvurularını artırmış durumda.”
HATAY’DA STREP-A VAKASI 21 GÜNLÜK SÜREÇTE BAŞARIYLA TEDAVİ EDİLDİ
Hatay’da Strep-A bakterisi kaynaklı enfeksiyona yakalandığı ve bademcikleri beslenemeyecek kadar şiştiği belirlenen 9 yaşındaki Verda Nur Küçük, 21 günlük tedaviyle sağlığına kavuştu.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem El, bademcikleri ve dili şişen, vücudunda da döküntüler oluşan Verda Nur’u, MKÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde 21 günlük tedaviyle sağlığına kavuşturduklarını söyledi.
Doç. Dr. Çiğdem El, ilaç tedavisinin etki gösterdiğini belirterek, “Hastamız geldiğinde bademcikleri ve dili artık beslenemeyecek şekilde şişmişti. Su ihtiyacını bile karşılayamıyordu. Tedaviyi damardan beslenmeyle destekledik ve bulguların yavaş yavaş düzelmesiyle kendi beslenmesine geçtik. Erken teşhiste çok önemli. Geç kalınmış olsaydı ölüme dahi neden olabilirdi” diye konuştu.
BAKTERİ 16 YAŞIN ALTINDAKİ ÇOCUKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Bakterinin 16 yaşın altındaki çocuklarda daha sık görüldüğünü dile getiren El, yüksek ateş, vücutta döküntü, soyulma, dilde ve dudaklarda şişlik, yutma güçlüğü gibi belirtilerde sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini anlattı.
Doç. Dr. El, hijyen kurallarına uyulmasının hastalıktan korunmada etkili olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Özellikle bu mevsimlerde odanın saatlik havalandırılması çok önemli. Hapşırık, öksürük durumlarında elimiz yerine dirsek iç yüzünü kullanmalı, sonrasında enfeksiyonun bulaşmasını kontrol altına almak için bir yere dokunmadan hızlıca elimizi yıkamalıyız. Çünkü yetişkinler, çocuklar için taşıyıcı duruma geçebiliyor. Bu nedenle bakteriden korunmada kişisel hijyen kuralları çok önemli.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir