Bir ay dolmadan 3. deprem!

Hatay’da son bir ay içinde 3 adet deprem oldu. İkisi orta büyüklükte diğeri ise küçük çaplı üç depreme maruz kalan Hataylılar ‘Neler oluyor’ sorusunu sordular..
BÜLENT KAVUK
Birinci dereceden deprem bölgesinde yer alan ilimiz Hatay’da son bir ay içinde 3 adet deprem oldu. İkisi orta büyüklükte diğeri ise küçük çaplı üç depreme maruz kalan Hataylılar ‘Neler oluyor’ sorusunu sordular.
18 Aralık günü 4.8, 12 Ocak günü 4.6 ve son olarak önceki gün 3.2 ile sallanan Hatay’da önümüzde ki günler ne gösterecek bilinmiyor. Ancak bilim adamlarının Hatay ile ilgili sürekli uyarılarda bulunuyor. Aktif fay hattı üzerinde yer alan Hatay ile ilgili ne gibi çalışmalar yapıldığını soran vatandaşlar “Doğu Akdeniz’de deniz içinde meydana gelebilecek depremlerin oluşturabileceği olası etkilere karşı önlem alınmasını istiyoruz. Birinci dereceden deprem bölgesi olan Hatay’da şu ana kadar Mastır planı yok. Bunun ilgili de çalışma istiyoruz” dediler.
Gelişmiş birçok kentte aktif fay hattının geçtiği yerler belirlenerek haritalara işlendiğini ve konut izninin böylece verildiğini öne süren vatandaşlar “Bu çalışmanın Hatay’da yapılmaması üzücüdür. Aktif fay hatlarının çevre düzeni haritalarına işlenmesi ve bina ile bina türü yapılar için sınırlama getirilmesi çok yerinde bir karar olur” önerisinde bulundular.
AMİK OVASINA DİKKAT
Hatay’da yaşanan son depremlerle ilgili konuşan isimlerden biri Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Bu deprem bizler için çok normal bir haber. Çünkü Hatay ve çevresi özelliklede Amik ovasında büyük bir fay geçiyor ve geçmiş tarihsel dönem içerisinde çok büyük depremlerde yaşanmış bu bölgede ve ovada olmamız münasebetiyle ve gevşek bir zeminin üstünde. Onların üzerinde olan tüm yapı bu depremlerden geçmişte çok etkilenmiş” dedi.
Bir diğer uzman isim Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Adana Şube Başkanı Emin Pişkin, “Depremin olduğu bölgenin Doğu Anadolu Fay Hattında yer aldığını biliyoruz. “Adana, Kahramanmaraş, Hatay üçgenine kadar gelen kısım, Karasu Vadisi içinde yer alıyor. Biliyorsunuz; kara kabuğu aslında çok kalın değil. Üzerinde yaşadığımız soğumuş kabuk, 30-60 kilometre arasında değişen kalınlığa sahip” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir