Günümüzde ebeveynlerin en çok zorlantıkları konu diyebiliriz. Öncelikle neden Tuvalet Eğitimi demedik çünkü bu doğal bir süreç aslında bir geçiş ve buna bir ilişki işi olarak bakmamız gerekiyor.
Bu dönem gelişim dönemi sürecidir. En önemli nokta çocuk kendi sinyalini kendisi fark etmelidir.Dışarıdan müdahale olmamalıdır.Çocuğun sinyalini görmek yerine biz karar verirsek sıkıntı olabilmektedir.Aslında yürümek,koşmak gibi sinir sisteminin hazır olmasıyla olmaktadır.
Çocuğun kendi bedenini tanımasına yardımcı olmak gerekir.Kendi bedenini fark etmesini sağlayarak başlıyoruz.Çocuğumla göz teması kurarak evet şimdi altını değiştiriyorum.Çişini,kakasını yapmış birtanem.Ayağını kaldırdım evet bu senin bacağın,bu senin parmakların,şimdi böyle siliyorum kendi doğallığımızla yapıyoruz.Hoşuna gitmedi.Hıımmm biraz pişik olmuş.Karşılıklı sinyal alışverişi var.Bana çişinin geldiğini söylüyorsun.Elini karnına koydun gibi bedenindeki değişimleri fark etmesini de sağlıyoruz.
Genelde Hazır oluş sinyalleri;İki saat kuru kalması,merdiven çıkması,kaka ya da çişi yapmadan öncesinde söylemeli,köşelerde utanıp yapması,az bir yardımla giyinip soyunması bunlar bize hazır oluşluğuyla ilgili bir sinyal vermektedir.Aynı zamanda annenin ya da bu süreçte kim ilgilenecekse onun da hazır olması gerekir.
Başlanmamalı; Kardeş olduğunda ,Hastaysa(ishal,kabız vb),Büyük değişim dönemleri(taşınma,boşanma gibi) durumlarda başlanması zorlanmalara neden olmaktadır.
En çok sorulan sorulardan biri de;Lazımlık mı Tuvalet mi?Nasıl bir ebeveynsiniz hangisi size uyuyorsa onu seçmek gerekiyor.Şunu bilmek gerekir lazımlıkta iki kere geçiş oluyor.
Akşam su içebilir.Ama idrar söken içeceklere dikkat etmek gerekir(örn;gazlı içecekler).
Erkek çocuklarda önce oturarak sonra ayakta öğretmek gerekir.
Bu süreçte sen artık büyüdün dememeliyiz.Ödül cezayı kullanmak çocuklarda daha çok kaygıya neden olmaktadır.Alkış,aferin gibi kelimelere de gerek yoktur.Seçim sunarak gücü çocuğuma vermeliyim.Gece yatarken bez mi istersin kilot mu diye sorabiliriz.Bazen kabızlık olabiliyor.Acı olduğu için doktorumuzdan yardım isteyerek yumuşatacak destek sağlamalıyız.
Gücü ona vermek değerli,Sen karar verdin.Sen tuvalete yapmaya karar verdin.İster koşarak ister yürüyerek gidelim.Hıımm oturdum baba gibi yapmak hoşuna gitti.Pozitif hissetmeyi oyunla yapabiliriz.
Bazı çocuklar kaka ya da çiş tutabiliyorlar.Bazen Travma olabilir,kabızdır acı çekeceği için korkuyordur bazen de tam kaka yapacakken yüksek ses duymuştur ya da gök gürlemiştir böyle durumlarda çocuklar tetikleyebiliyor.Ebeveynlerin katı tutumu da olabilir.Aslında buna benzer bir sürü kodlamalar korkuya neden olmaktadır.
Çocukların dili oyundur bunu her zaman kullanabilirsiniz.İhtiyacınız olan bir bebek,oyun hamuru,tuvalet şeklinde oyuncaklar.Hamurdan çiş ya da kakayı çağrıştıracak şekiller yapın.Bebeği tuvalete götürün yanlışlıkla sifona basın korkmuş gibi yapın ya da tuvalete yapacağına başka yere yapıp beraber kahkaha atabilirsiniz.Gülerken de rahatlarız stresimizi boşaltmış oluruz.En önemlisi çocuğumla ilişkimi kuvvetlendirmiş olurum.