Hünerli eller tarafından üretiliyor

Özelikle kış aylarının vazgeçilmez ikilisi olan tahin-pekmez için susamların yolculuğu başlıyor
TOLGA KORKMAZ
Antakya kahvaltılarının vazgeçilmezi ve ayrıca mezelerin baş tacı olan “Tahin” Tarihi uzun çarşıda hünerli eller tarafından üretiliyor. Özelikle kış aylarının vazgeçilmez ikilisi olan tahin-pekmez için susamların yolculuğu başlıyor. Bunun yanı sıra humus, bakla ve daha birçok mezenin içerisine eklenen tahin şifa deposu olarak biliniyor.
Annesinden kalan aktar işletmesini devam ettiren İhsan Parıldar, 10 yıldır tahin üretimi yaptıklarını söyledi.
İşe susamları taş fırında kavurmak ile başladıklarını aktaran Parıldar, “Elmas teyzenin yeri olarak bilinen işletmemiz 56 yıl önce annem tarafından kuruldu. Onun ardından işleri biz devraldık. İş yerimizde tamamen el emeği ürünler var, ürünler doğal olarak evlerde yapıp bizlere getiriliyor. Bundan 10 yıl önce ise tahin yapımına başladık. Onun özel bir makinesini aldık ve isteğe göre taze taze tahin yapabiliyoruz. İşe sabah susamları taş fırında kavurmakla başlıyor, ardından makineye yerleştirerek tahine dönüşmesini bekliyoruz. İnsanlarımız da hazır tahin almaktansa gözlerinin önünde taze taze üretilen tahini almayı tercih ediyor” dedi.
KIŞ DEMEK TAHİN PEKMEZ İKİLİSİ DEMEK
Sözlerine devam eden Parıldar, “Havalar soğudu ve benim için kış mevsimi tahin-pekmez ikilisi demektir. İnsanlarda bu havalarda tahin ve pekmeze yöneldi. Sarışlarımız bu konuda artış gösterdi. Sağlık açısından da uzmanlar bağışıklık güçlendirici, beyin ve kalp rahatsızlığına iyi geldiğini söylüyor. Antakya’nın meze çeşitliliği de saymakla bitmez ve hemen hemen her mezede de tahin olmazsa olmazdır” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir