Sabır taşı

Somut var olan taş içinde antrokınon türevleri uçucu yağlar olan ağızda hoş olmayan ekşi bir tat bırakan bir taş türü. Ancak bizler genelde çok sinirlenip, öfkelendiğimiz noktada deyim olarak bu sözü kullanırız. Taşın varlığın bir haber olarak.

Ben sabır taşımıyım?”

Aslında deyim olarak kullanılan, karşı tarafı ikaz amaçlı bir cümledir.

Bazen işin içinden çıkamadığımız durumlar olur ve her şeye sabreden kişiler dayanılmayacak şeylere bile gücü yeten kişiler için bu cümle kullanılır.

Sabır taşının asıl anlamı ise;

Selçuklular zamanında, öğrencilere eğitim verirken bir taş verip, her gün o taşın oymasını isterlermiş, o zaman da taşların oyması aletlerle yapıyormuş, fakat taş oyması çok zormuş, öğrenciler o taşı oyarken öğrencilerin ne kadar istekli ve sabırlı olmaları ölçüyorlarmış. Taşı büyük sabırla oymayı başaran öğrenciler, eğitime kabul ederlermiş.”

***

Bazen sinirlenirsin, kırılırsın, öfkelenirsin ama içine atar susarsın. Birikir, birikir ve en sonda ufak bir şey için patlarsın.

Sabır taşı gibi görünsek de bazı konularda aslında herkesin bir patlama noktası vardır.

Büyük şeyleri içine atar sabır gösterirsin ama bir noktada en ufak değersiz şeye patlar kavga edersin.

***

Zeytin ezilmeden yağ bırakmaz, pırlanta baskı altında oluşur. İşte sabır ile gösterdiğin her şeyin soncunda güzelliklere ulaşırsın. Sabretmek çok güzeldir aslında yapabilene…

Ezilip büküldüğünde, bazı olumsuzluklara sabır gösterdiğinde harika yerlere ulaşmak üzere olduğunu unutma…

Sabır zaman ister, sabır insanı olgunlaştırır, evet biraz yıpratır ama işin sonunda güzellikleri getirir…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir