Türk toplumunun yüzde 64,3’ü Suriye ile yakınlaşmaya sıcak bakıyor. Suriyeliler ‘Ülkelerine dönsün’ diyenlerin oranı ise yakınlaşamaya sıcak bakanların aksine çok daha yüksek. Suriyeliler gitsin diyenlerin oranı yüzde 82’ye dayandı..
TOLGA KORKMAZ
11 yıl süren gergin süreç sonrası geniş tabanlı ilk ankete göre Türk toplumunun üçte ikisi Suriye ile iyi ilişkilerin yeniden başlamasını destekliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sırasıyla Tahran ve Soçi’de İran ve Rusya ile yaptığı toplantılar yanı sıra son olarak Özbekistan’da dile getirdiği “Esat keşke gelseydi görüşürdüm” söylemi Türkiye’de Suriye iklimini ılımanlaştırdı.
Areda Survey, Erdoğan Hükümetinin zeytin dalı uzatan söylemlerinin toplumsal düzeyde nasıl algılandığına yönelik 26 ilde yaptığı araştırmada, toplumun üçte ikisinin Türkiye-Suriye arasında muhtemel yakınlaşma ve ilişkilerin yeniden başlamasına olumlu baktığı ortaya çıktı. Araştırmada katılımcıların yüzde 64,3’ü Suriye bir yakınlaşmaya olumlu, yüzde 35,7’sinin ise olumsuz baktığı görüldü.
Suriyeliler ‘Ülkelerine dönsün’ diyenlerin oranı ise Suriye ile yakınlaşmaya sıcak bakanların oranının aksine çok daha yüksek. Metropoll Araştırmanın anketine göre seçmenin yüzde 82’si, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri dönmesini istiyor. Parti tabanlarına bakıldığında ise bu oranın AKP’de yüzde 85 olduğu görülüyor.
Ankete göre, Suriyelilerin ülkelerine geri dönmesini isteyen AKP seçmeninin oranı yüzde 85 olurken, CHP seçmeninin yüzde 90’ı, İyi Parti seçmeninin yüzde 98’i, HDP seçmeninin yüzde 88’i, MHP seçmeninin yüzde 62’si ve Saadet Partisi seçmeninin yüzde 84’ü, sığınmacıların ülkelerine geri dönmesi gerektiğini savunuyor.
Sputnik Haber servisinin ‘Özel Kaynaklara’ dayandırdığı haberinde ise Türk istihbarat örgütünün Suriye karşıtı ‘Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’ adlı örgütün üyelerine bu yıl sonuna kadar Türkiye topraklarını terk etmeleri gerektiğini söylediğini bildirdi. Sputnik’e açıklamada bulunan kaynaklar, MİT tarafından örgüte iletilen bu bildirimin, Ankara’nın Şam’la yakınlaşma yönündeki siyasi kararının ardından gelmesi manidar bulundu.