TOLGA KORKMAZ
Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu, uluslararası piyasalardan kaynaklı talebin düşmesi sonucu şu anda kütlü pamuk fiyatı maliyetlerin altına kadar düştüğünü belirterek “Hükümetimizden tarıma yapılan desteklerin özellikle Pamuk’la ilgili fark ödemelerinin artırılmasını talep ediyoruz.” dedi.
Çiftçimizin pamuğa küsmemesi için tıpkı buğdayda yaparak çiftçimizin memnuniyetini sağlayan uzun zamandan beri 1TL olan pamuk fiyat fark desteğinin 3 TL yükseltilmesi elzemdir diyen Zaroğlu, yaptığı açıklamada “Geçen yılki Pamuk fiyatlarının yüksek olması bu yıl çiftçimizi teşvik ederek ekim alanlarımızda artış %50’ye yakın olmuştur. Ancak bu yıl uluslararası piyasalardan kaynaklı talebin düşmesi sonucu şu anda kütlü pamuk fiyatı maliyetlerin altına kadar gerilemiştir. İşin kötüsü, şu an iplikçi mal almaya yanaşmıyor. Yanı alıcı, piyasada yok.
İplikçilerle görüşüyorum. Dedikleri şu enerji maliyetleri ve işçilik çok yükseldi ama ana etken, Avrupa iplik almıyor. Biz ne yapalım diyor. Enerji fiyatları Önemli bir etken geçen sene 2021 yılı Sanayide elektrik fiyatları kw 0,92 kr iken bu sene 2022 yılı kw 4,87 TL çıktı. Yanı %500 arttı.
Yanı kısa vadede pamuk satışı ve fiyatlar çiftçinin beklediği kg kütlü pamuk 20-25 TL aralığı yok.
Ama uzun vadede bilmiyorum bu işin dünya stoku ile alakalı olmadığı anlaşıldı. Tüm ürünlerde kırılma dünyada var, biraz daha sürer gibi hayırlısı toparlanma elbette olacaktır.
Çiftçimizin pamuğa küsmemesi için tıpkı buğdayda yaparak çiftçimizin memnuniyetini sağlayan uzun zamandan beri 1TL olan pamuk fiyat fark desteğinin 3 TL yükseltilmesi elzemdir.
Ülkemiz ihracatında önemli bir yer teşkil eden tekstilin hammaddesi olan starejik bir ürün olan pamuğun hak ettiği değeri görmesi bölge tarımı ve istihdamı için çok önem arz etmektedir. Tarım doğru şekilde yönetildiği takdirde ekonominin istihdamın cari açığın can simidi olacaktır. Hükümetimizden tarıma yapılan desteklerin özellikle Pamuk’la ilgili fark ödemelerinin artırılmasını talep ediyoruz.” dedi.