Gezi Notları – DOĞU KARADENZ GEZİSİ (4) – Giresun

Hazırlayan: M. Adil ÇETİN

Araştırmacı-Yazar

İLESAM Hatay İl Temsilcisi

adilcetin1@gmail.com

Doğu Karadeniz gezimizin dördüncü durağı Giresun’dayız.

Giresun, Karadeniz Bölgesi‘nin doğusunda yer alan bir ilimiz. Fındığı ile tanınır ve kirazın bütün dünyaya buradan yayıldığı kabul edilir. Karadeniz‘e kıyısı olan Giresun batıdan doğuya Ordu, Sivas, Erzincan, Gümüşhane ve Trabzon illeriyle çevrilidir. 1500’lü yıllardaki Osmanlı Tahrir Defterlerinde yöreye Vilayet-i Çepni de denmektedir.

Giresun, Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktıktan sonraki dönemde olan kişisel muhafızlarının (Topal Osman ve Silah Arkadaşları) memleketi olan bir ildir.

Giresun 1920 yılına kadar Trabzon iline bağlı kalmış, bu tarihte müstakil sancak, 1923 yılında ise il olmuştur.

Giresun’un güneyini kuşatan dağlar kuzeye ve güneye doğru alçalarak belirli yerlerde düzlükler oluşturur. 1750-2200 metre yükseklikteki bu düzlüklerde pek çok yayla vardır.

Giresun ili nüfusu 2021 yılı sonu verilerine göre 450.154‘dir. İlin yüzölçümü 7.025 km2‘dir.

Her ne kadar fındık Ordu’da çok üretilse de asıl memleketi Giresun diyorlar. Şehir merkezinde dahi fındık ağaçları dikkatimizi çekiyor. Yollarda çok sayıda tünelden geçiyoruz. Dağlar doğal fındıklık. Dik yamaçlar şehir merkezinden kenara doğru genişledikçe evler seyrekleşiyor. Çünkü fındık bahçelerinin içine ev yapmışlar. Giresun’un Dereli ilçesinin çok güzel yaylaları var. Mavi Göl, Göksu Travertenleri, Kuzalan Şelalesi, Kümbet Yaylası, Kulakkaya Yaylası gerçekten görülmeye değer yerler. Harika manzaralar. Kulakkaya yaylasında çay eşliğinde yediğimiz simit tadıyla, şekliyle, rengiyle çok farklı ve güzeldi.

Akşam saatlerinde Trabzon’a geçtik. Burada Ayasofya Camisi’ni gezdik. Trabzon yolunda çok sayıda tünel yapılmış.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir