Küreselleşme; ürünlerin, fikirlerin, kültürlerin ve dünya görüşlerinin alış verişinden doğan bir uluslararası bütünleşme sürecidir. Dünyanın birleşik hale gelmesi, tekdüze dinamikler ile oluşan şeydir.
Kısaca bütün dünyayı kapsan ve ilgilendiren bütündür.
Yani uzak ile yakın mesafeler göz ardı edilerek, ülkelerin ve hatta insanların birbiriyle ekonomik ve sosyal iletişim kurmasıdır, küreselleşme.
Örneğin İngiltere’de olan bir yakınınızı telefon ile aramanız küreleşmenin bir sonucudur.
Küreselleşme ve teknolojinin de bu bağlamda kesiştiği noktalar var…
Hatta küreselleşme sürecinin ortaya çıkmasında 4 ana faktör var.
Bunlar, siyasi, kültürel, teknolojik ve ekonomik faktörler…
Küreselleşmeyi ortaya çıkaran ve bu denli hızlandıran teknoloji. Çünkü küreselleşmenin en önemli araçlarından birisidir.
Elbette teknoloji ile birçok şey kolaylıkla ulaşılabilir ve hatta işler uluslararası yapılabilir düzeye geldi.
Bütün bu güzelliklerin yanı sıra teknoloji kullanımı ile ilgili bir takım sorular gün geçtikçe ortaya çıkmaya başlamıştır. Çünkü teknolojinin ürettiği çözümler kadar birçok problemde ortaya çıkabiliyor.
Hatta bana göre teknoloji bir noktadan sonra insanları insanlaştırmak yerine köleleştirdiğini düşünüyorum.
Gün geçtikçe teknoloji araç olmaktan çıkarak amaç olmaya başladı. Bu nedenle de yabancılaşma, yalnızlaşma, bireyselleşme gibi olumsuz etkiler ortaya çıkıyor.
Etrafınıza bir bakın…
En küçük yaştan, en büyüğüne kadar herkes bu girdabın içine girmiş yaprak gibi bir o tarafa bir bu tarafa sallanıyor.
Aslında doğru ve etkin kullanıldığında yapılamayacak, ulaşılmayacak başarılar kalmaz ama bizler teknolojiyi kullanmayı bilmediğimiz için ne yazık ki yanlışlar üzerine yanlışlar yapıyoruz.
En basit örneği; sosyal medya platformları bazı ülkelerde eğitim ağı olarak kullanılıyor, bu sayede bilgiler hızlı yayılıyor ve küresel bir iletişim kuruluyor.
Gidip göremediğiniz yerler bu ağlar sayesinde görülüyor, en hızlı şekilde bilgiye ulaşılıyor… Daha sayamayacağım birçok olumlu özelik…
Ama gelin bakın ki çoğu yerde bu ağları kullanmayı bilmedikleri için yanlış yönlendirmeler yapılıyor.
Video çekmek uğruna, canlarını hiçe sayarak tehlikeli şeyler yapıyorlar. Bunu gören bir diğeri diyor ki bende yaparım ve iş bu şekilde çığırından çıkıyor.
Oysa teknoloji ve sosyal medyayı etkin kullanmak için bir eğitim verilse, gerçekten faydalı içerikler üretilse, kişinin sanat, el becerisi ve çeşitli özeliklerini ortaya çıkaracak içerikler dersler verilse çok güzel olur.
Bilmem farkında mısınız ama insan kendi sonunu kendi eliyle getiriyor.
Kısaca dünya gelişiyor, teknoloji ilerliyor, bizler ise ya yerimizde sayıyor, ya geri gidiyor ya da hedeflere ulaşıyoruz…