Kurban alımı, kesimi ve sonrası

Hatay Veteriner Hekimler Odası, Kurban Bayramı öncesi uyardı..

ALİ ZAN
Hatay Veteriner Hekimler Odası, her Kurban Bayramı öncesinde olduğu gibi bu yıl da vatandaşları bilgilendirmek adına bir açıklama yaptı.
Yazılı olarak yapılan açıklamada kurban kesecek vatandaşların kurban alımı yanı sıra kurban kesimi öncesi ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bilgi verildi.
Kurban bayramının ve Kurbanın, İslami bir vecibenin yerine getirilmesi yanında ekonomik ve sosyal boyutlu bir olgu olduğuna dikkat çeken Başkan Yahya Hamurcu, “Nakilde hayvan refahına dikkat edilerek, nakil araçlarının temizlik ve dezenfeksiyonları yapılmalı ve hayvan satış yerleriyle pazarlar sıkı kontrol altına alınmalıdır. Veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli risk oluşturmaktadır” dedi.
Kurban Bayramında, kesin sayı bilinememekle birlikte, yaklaşık olarak 900 bin Büyük Baş ve 2.500.000 Küçük Baş hayvanın nakli ve kesimi yapıldığına dikkat çeken Yahya Hamurcu kurban kesim öncesi ve sonrası hakkında bilgi verdi.
Hamurcu, “Kurbanlık hayvanların kesimleri için öncelikli tercihimiz, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya Hatay Büyükşehir Belediyesinin belirlediği geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olmalıdır. Kesim yapılacak yerler temiz ve serin olmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi, mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir